Keď opadnú listy a s chladnými dňami zostúpi miazga z dreva do koreňov, prichádza čas aj na zber lieskových a agátových prútov a kmienkov za humnami. V záhradke poslúžia nielen ako opora do záhonov a kolíky ku kríkom a k stromčekom, ale i ako násady a poriská na náradie.
V správny čas urezané konáre vysychajú bez praskania a stačí im jediný rok pod strechou, aby boli pripravené na použitie.
Šetrné k prírode
Lieska je typickou výmladkovou drevinou. Aj keď pre úžitok pri zemi odrežete všetky jej výhony, vzápätí vyrastú nové a potrvá iba niekoľko sezón, kým zmocnejú a dospejú. Najlepšie by ste to videli na rodinných lieskových farmách.
Vysadené v rozstupoch 2,5 metra ich po stáročia pestujú pre rez konárov, ktoré sa pília každých sedem až desať rokov. Za ten čas dorastú do hrúbky päť až deväť centimetrov, aby ich bolo možné spracovať v remeselnej dielni. Vždy sa zreže iba sedmina celej výmery – a to šachovnicovo. Tak aby každý rok priniesol úrodu dreva na predaj.

U nás pod horami nájdete liesky na okraji hájov, lesov a remízok. Kým v tesnom susedstve lúky budú rozkonárené, obhryzené zverou a zakrivené, hlbšie v polotieni vyrastajú v štíhlej priamej forme vysoko nad hlavu. To sú tie, ktoré vás budú s povolením vlastníka zaujímať.

Hladký rez namiesto sekania
Vyhnite sa používaniu lesníckej mačety a zaobstarajte si pílku s japonským výbrusom. V zábere je iba vždy pri ťahu k vám a drobným, mimoriadne ostrým zubom zaručí, že rez bude šetrný a hladký – nielen k lieske samotnej, ale i konárom, ktoré pripravujete na sušenie.