Na našich stránkach vám postupne predstavujeme odolné, chutné a vzácne odrody hrozna a zodpovedných pestovateľov. Dnes sa zoznámite so sortami, ktoré pre vás spomedzi 50 testovaných vyselektoval RASTISLAV SKYVA z Budmeríc...
Pestujem najmä stolové odrody v širokej škále rozmanitosti chutí. Na stolových odrodách sa oceňujú aj ďalšie atribúty ako vzhľad strapca alebo pevnosť dužiny. Limity sú potom predovšetkým v tom, či dokážem konkrétne odrody v tunajších podmienkach vôbec vypestovať.
Vinič pestujem hlavne na dvoch miestach – v Budmericiach, kde je íl, a v Trenčíne, kde je hlinito-ílovitá pôda.
Odrody, ktoré pestujem v Trenčíne, boli tento rok prakticky bez postrekov. Dá sa povedať, že múčnatka ako choroba tam dominuje a negatívne vplýva na úrodu.
Najlepší zdravotný stav má takzvaný samoroďák, v tomto prípade Izabela. Napriek tomu je tam aj niekoľko stolových odrôd z celkového počtu 50, ktoré sú naozaj odolné.

Ideál chuti
Ideál chuti hrozna je napríklad v tom, aby sa dužina a šupka neoddeľovali. Pri akostnejších odrodách je šupka pevne zrastená s dužinou, pri konzumovaní neprekáža, nemá trpkosť.
Zvlášť sú potom oceňované ďalšie atribúty, napríklad či je odroda bezsemenná. Niekomu semienka neprekážajú. Pre mňa aktuálne je žiadanou chuťovou vlastnosťou hrozna, keď má muškátovú príchuť, keď je jemne osviežujúce, dostatočne sladké a keď je jemne chrumkavé.