V súčasnosti si ľudia začínajú uvedomovať hodnotu ekologicky pestovaných potravín, ktoré sú pre ľudí s potravinovými obmedzeniami neškodné
a v neposlednom rade poskytujú široký zdroj vitamínov a prospešných látok.
K takýmto plodinám nesporne patrí aj gaštan jedlý (Castanea sativa Mill.). Predstavuje tradičnú plodinu pre človeka, a zároveň je aj hostiteľom ohromnej škály živočíchov.
Tam, kde sa darí viniču, rastie aj gaštan, s ktorým sa vinič pestuje už od rímskych čias a spoločne vytvárajú špecifický krajinný ráz.

Oblasť Modrého Kameňa
Táto oblasť je odpradávna známa pestovaním ovocných plodín a rôznych teplomilných úžitkových drevín. Súčasne je aj jedným z mála území na Slovensku, kde sa pestuje gaštan jedlý v harmonickom vzťahu človeka k prírode už niekoľko storočí. Tradície, zvyky, obyčaje, ako aj sezónne práce s ním súvisiace sú nepriamo prepojené s jeho biokultúrnou hodnotou.
Juh stredného Slovenska a už spomínaná oblasť Modrého Kameňa sú tradične obhospodarovanou poľnohospodárskou krajinou. Stromy gaštana tu odpradávna vytvárali gaštanové pasienky a háje, ktoré však dnes bohužiaľ pre nedostatočnú starostlivosť masívne zarastajú a zanikajú.

Bez neustálej starostlivosti (pravidelné kosenie a pastva dobytka) sú gaštany silne náchylné na poškodenie a choroby. Pomaly chradnú a zastavujú produkciu kvalitných plodov. V súčasnosti sú silno napadnuté parazitickou hubou Cryphonectria parasitica, ktorá spôsobuje rakovinu kôry gaštana a zároveň množstvo populácií trpí nekrózami.
V súčasnosti ochrana a zachovanie gaštana v súvislosti so Zákonom o ochrane prírody a krajiny je nemožná, pretože gaštan je uvedený v zozname medzi introdukovanými (nepôvodnými) druhmi.

Gaštan sa však na našom území pestuje už stáročia, a preto nikto z nás ho už nepovažuje za nepôvodný a už vôbec nie za nežiaduci.