V okolí Skalice sa nachádza množstvo veľkých vinohradov a vinárstiev, ako aj malých rodinných viničiek, ktoré sú po generácie obrábané a ošetrované klasickým spôsobom predovšetkým na domácku produkciu vína.
Aj otec a syn Peter a Michal z Vinárstva Hladký dorábali spočiatku víno pre vlastnú potrebu, no rozdiel tu predsa bol, a to výrazný. Od začiatku sa zameriavajú len na prírodné pestovanie viniča – muštových i stolových odrôd.
O ich naturálne vína je čoraz väčší záujem.
"Môj otec vlastnil rodinný vinohrad v oblasti Koziny pod kopcom Vintoperk v Skalici. Tam získaval prvé skúsenosti s pestovaním viniča a jeho spracovaním až po výsledný mok,“ hovorí Michal Hladký: „Od začiatku vyrábame vína prírodnou cestou. Dnes ľudia začínajú hľadieť aj na ekologickú stránku. Začína ich viac zaujímať príbeh a objavujú aj naturálne vína.“
Vysoké pole
Históriu svojich dnešných viníc začali písať v roku 2007. Vtedy sa rozhodli kúpiť pozemky vhodné na založenie vinohradu v lokalite Vysoké pole v meste Skalici.
Šlo približne o dva hektáre, ktoré neboli hospodársky využívané takmer tridsať rokov: „Pozemok bol odpočinutý. Predtým tu bola lúka a viedla tadiaľto poľná cesta. Je výborné, že tu predtým nebola nijaká intenzívna poľnohospodárska výroba. Zdola sme začali sadiť stromy a postupne aj vinohrad. Spočiatku to bolo iba pol hektára vinohradu pre vlastnú spotrebu. Začal s tým otec, ja som sa k nemu pripojil až neskôr.“

Dnes tu stojí vinohradnícky dom, obkolesený vinicou a sadom. Dom je podpivničený 100 metrami pivníc.