SME

Dopestujte si vlastné osivo kapusty

Ak ste spravili výber, hlávky kapusty môžete zužitkovať v kuchyni.

Odlistené hlávky Šumavskej kapusty pripravené na prezimovanie celých rastlín.Odlistené hlávky Šumavskej kapusty pripravené na prezimovanie celých rastlín. (Zdroj: Autor a archív Gengelu)

Koniec októbra a začiatok novembra je čas na zber semenných rastlín hlávkovej kapusty, ktoré v budúcom roku prinesú osivo. Kapusta je dvojročná zelenina, prvý rok vytvorí kapustnú hlávku, ktorú použijeme na naloženie alebo konzumáciu za čerstva, druhý rok potom vykvitne a prinesie semená.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležité je vedieť, že z osivárskeho hľadiska je kapusta cudzoopelivá. Na získanie osiva doma môžeme semenáriť iba jednu odrodu kapusty a súčasne v záhrade nesmie kvitnúť ani iná zelenina z rodu kapusta obyčajná (Brassicca oleracea) - teda napríklad kaleráb, kel alebo ružičkový kel. Tie patria k rovnakému botanickému druhu a navzájom by sa krížili.

SkryťVypnúť reklamu

So zberom sa neponáhľame

Kapustu zberáme na jeseň, skôr neskôr, aby sme skrátili čas prezimovania. Pri prezimovaní môže totiž dôjsť k napadnutiu chorobami alebo zožratiu rastlín hlodavcami, je to teda obdobie kritické.

So zberom sa nemusíme ponáhľať, kapusta je otužilá a dobre znáša menšie mrazíky, ktoré prichádzajú na jeseň už v októbri a novembri. Ešte na jeseň, keď je daždivo, dobre dorastá, hlávky sa zväčšujú.

Hlávky určené na prezimovanie by mali byť už dobre vyvinuté, ale nie ešte prerastené a prezreté - vtedy už začínajú praskať. Dĺžku rastu môžeme ovplyvniť termínom výsevu a výsadby kapusty, často ju sejeme a sadíme o niečo neskôr, než je obvyklý termín, a to pri raných a poloraných odrodách, ktoré by mohli na jeseň prerásť.

Výber semenných rastlín

Zberáme za sucha a ak je ráno mrazík, necháme rastliny v pokoji rozmraziť a zberáme popoludní, keď je teplejšie a tiež sa nám lepšie vonku pracuje. Rastliny kapusty na osivo zberáme vždy celé, teda aj s koreňmi. Opatrne ich vyberieme rýľom aj s koreňovým balom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 11 195
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 5 756
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 527
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 405
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 913
  6. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 882
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 295
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 757
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu