SME

Jeseň si bez pečenej papriky neviem ani predstaviť (rozhovor)

Aj v Trenčíne sa môžete cítiť ako v Srbsku.

Staršia srbská odroda Jabučar je obrovská, mäsitá a vhodná na pretlaky.Staršia srbská odroda Jabučar je obrovská, mäsitá a vhodná na pretlaky. (Zdroj: Vladimír Kabas)

Srbský Slovák Vladimír Kabas má záhradku v Trenčíne. Hoci žije v krajskom meste, pestuje desiatky starých odrôd zeleniny. Pochutnáva si na nich nielen jeho rodina, ale aj odberatelia, ktorých postupne pribúda.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochádzate zo srbskej dedinky Stará Pazova z Vojvodiny. Ako si spomínate na svoje detstvo? Čo ste doma pestovali?

Samozrejme, môj otec, dedo, pradedo a všetci ostatní predkovia sa zaoberali pestovaním. Dedo bol ešte tradičný sedliak, ktorý nielen pestoval, ale aj choval kravy.

Chodili sme spolu tiež do vinice. Otec už začal s konvenčným poľnohospodárstvom, najmä s pestovaním kukurice a slnečnice. Mali sme aj cukrovú repu a pšenicu.

SkryťVypnúť reklamu

Pomáhali ste rodičom s prácou na poli?

Jasné. Ja som pomáhal rodičom s prácou na poli, zatiaľ čo ostatní kamaráti chodili k moru. Keď som pracoval s dedom, tak ma to bavilo. Bral to asi menej vážne ako otec. Starali sme sa spolu o vinicu a bol to pokojnejší život. Otec sa už začal orientovať viac na zisk.

Vedeli ste si v tej dobe predstaviť, že by ste sa tomu venovali v dospelosti?

To prostredie veľkej dediny, v ktorom som vyrastal, vo mne vyvolávalo skôr odpor k tejto práci. Mal som pocit, že zaoberať sa poľnohospodárstvom je skôr podradné. Myslím si, že preto som od toho utiekol. Na vysokú školu som šiel na strojárstvo a zamestnal som sa v odbore.

No postupne som zistil, že práca od siedmej ráno do štvrtej poobede mi síce zaistí financie, ale popri tom potrebujem aj nejakú sebarealizáciu. A nie je nič lepšie, ako keď človek vytvára niečo vlastnými rukami.

SkryťVypnúť reklamu

Čo rozhodlo o tom, že ste sa k pestovaniu vrátili?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 812
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 323
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 781
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 012
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 853
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 496
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu