Vinič vo všeobecnom ponímaní v dobrých rokoch poskytuje predovšetkým voňavé strapce hrozna, ktoré sú oddávna symbolom blahobytu a prosperity. Niekto v nich vidí hlavnú surovinu na dorábanie hroznového muštu a lahodného vínneho moku. Iný sa viac zameriava na stolové odrody. No na vinič samotný sa pritom akosi zabúda.
Vinič dokáže prijímať vlahu všetkými svojimi časťami a koreňmi dosahuje do netušených hĺbok. Vinič je suverénny ovocný druh, rastlina s mnohými neprekonateľnými vlastnosťami, ktorej sa iné druhy ovocia ani zďaleka nevyrovnajú.

Na týchto stránkach predstavíme odrody, ktoré sa dajú pestovať bez postrekov. Vyberieme sa do viníc a záhrad priamo za pestovateľmi, ktorí sa neboja experimentovať a hľadať nové možnosti pestovania tejto krásnej ovociny.
Chceme predsa nielen dopestovať reprezentatívne strapce, ale zachovať aj pôdu, z ktorej vzišli, a kultivovať prostredie viníc tak, aby ľudskou činnosťou neupadalo, ale prekvitalo.
Preto sme sa rozhodli dať priestor pestovateľom, ktorí rokmi osvedčili, že s viničom dokážu vychádzať priateľsky, bez chemických zbraní a že je to cesta veľmi pekná a zaujímavá.
Každý, kto vinič pestuje, pozná odrody, ktoré sa vyznačujú mimoriadnymi vlastnosťami. Niekto napríklad uchováva hrozno po otcovi, na ktoré nejdú osy, iný zhromažďuje novinky od moderných šľachtiteľov.
Niekto ďalší zas pri kúpe domu získal pozemok s odrodou hrozna, ktorá nepotrebuje oslnený južný svah, naopak, aj napriek čiastočnému zatieneniu prinesie každý rok zdravé strapce.

Vinárstvo Michal Bažalík
Vinárstvo je pre mňa spojenie remesla, kultúry, tradície a lásky k zemi. Staré pusté vinohrady, nad Svätým Jurom, som prevzal pred pár rokmi po družstve, a lásku k zemi som pravdepodobne prevzal po svojich predkoch.
Myslím si, že k životu toho netreba veľa. Chcem žiť z toho, čo mi táto zem dáva. Fascinuje ma tvoriť, tvoriť niečo z ničoho, úplne od základu. Žiť na mieste, kde sa to všetko rodí, byť súčasťou celého procesu.
S pokorou vypestovať hrozno, bez chémie a šetrne k sebe aj okoliu. S radosťou z neho vyrobiť dobré víno a s láskou si ho vychutnať s najbližšími. Myslím si, že tak by to malo byť.
Pred pár rokmi som si povedal, že chcem pestovať vinič bez postrekov. Ale ako na to? Ktorú odrodu vysadiť, ktorá je dosť odolná? A hlavne, ktorá bude naozaj chutná a bude z nej dobre víno?