SME

Keď je pestovanie viniča alchýmiou

Zoznámte sa s výnimočnými odrodami viniča aj s ich zaujímavými pestovateľmi.

(Zdroj: L.S.)

Vinič vo všeobecnom ponímaní v dobrých rokoch poskytuje predovšetkým voňavé strapce hrozna, ktoré sú oddávna symbolom blahobytu a prosperity. Niekto v nich vidí hlavnú surovinu na dorábanie hroznového muštu a lahodného vínneho moku. Iný sa viac zameriava na stolové odrody. No na vinič samotný sa pritom akosi zabúda.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vinič dokáže prijímať vlahu všetkými svojimi časťami a koreňmi dosahuje do netušených hĺbok. Vinič je suverénny ovocný druh, rastlina s mnohými neprekonateľnými vlastnosťami, ktorej sa iné druhy ovocia ani zďaleka nevyrovnajú.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Na obnovu vinohradu nikdy nie je neskoro Čítajte 

Na týchto stránkach predstavíme odrody, ktoré sa dajú pestovať bez postrekov. Vyberieme sa do viníc a záhrad priamo za pestovateľmi, ktorí sa neboja experimentovať a hľadať nové možnosti pestovania tejto krásnej ovociny.

Chceme predsa nielen dopestovať reprezentatívne strapce, ale zachovať aj pôdu, z ktorej vzišli, a kultivovať prostredie viníc tak, aby ľudskou činnosťou neupadalo, ale prekvitalo.

Preto sme sa rozhodli dať priestor pestovateľom, ktorí rokmi osvedčili, že s viničom dokážu vychádzať priateľsky, bez chemických zbraní a že je to cesta veľmi pekná a zaujímavá.

Každý, kto vinič pestuje, pozná odrody, ktoré sa vyznačujú mimoriadnymi vlastnosťami. Niekto napríklad uchováva hrozno po otcovi, na ktoré nejdú osy, iný zhromažďuje novinky od moderných šľachtiteľov.

SkryťVypnúť reklamu

Niekto ďalší zas pri kúpe domu získal pozemok s odrodou hrozna, ktorá nepotrebuje oslnený južný svah, naopak, aj napriek čiastočnému zatieneniu prinesie každý rok zdravé strapce.

Vinárstvo Michal Bažalík

Vinárstvo je pre mňa spojenie remesla, kultúry, tradície a lásky k zemi. Staré pusté vinohrady, nad Svätým Jurom, som prevzal pred pár rokmi po družstve, a lásku k zemi som pravdepodobne prevzal po svojich predkoch.

Myslím si, že k životu toho netreba veľa. Chcem žiť z toho, čo mi táto zem dáva. Fascinuje ma tvoriť, tvoriť niečo z ničoho, úplne od základu. Žiť na mieste, kde sa to všetko rodí, byť súčasťou celého procesu.

S pokorou vypestovať hrozno, bez chémie a šetrne k sebe aj okoliu. S radosťou z neho vyrobiť dobré víno a s láskou si ho vychutnať s najbližšími. Myslím si, že tak by to malo byť.

SkryťVypnúť reklamu

Pred pár rokmi som si povedal, že chcem pestovať vinič bez postrekov. Ale ako na to? Ktorú odrodu vysadiť, ktorá je dosť odolná? A hlavne, ktorá bude naozaj chutná a bude z nej dobre víno?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  4. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  5. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 11 163
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 5 739
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 513
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 400
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 897
  6. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 882
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 290
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 786
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu