V tomto čase sa sfarbujú do sýtočervena malé žlté plody, ktoré ľudia síce zvyknú volať hruštičkami či jabĺčkami, no v skutočnosti patria k úplne inému druhu. Je naším najväčším ovocným stromom a patrí medzi jarabiny. Ide o oskorušu, oficiálne jarabinu oskorušovú.
Jej plody nenájdeme na pultoch predajní, a zväčša ani na trhoch. Jarabina oskorušová, ľudovo oskoruša, patrí medzi vzácne ovocné dreviny. Nebolo zvykom vytvárať z jej stromov sady alebo aleje, ako sme zvyknutí pri jabloniach, hruškách či slivkách.
Stromy nachádzame v krajine zväčša ako solitéry, teda samostatne stojace ďaleko od seba. Na Slovensku ide najmä o teplejšie a suchšie oblasti a ovocinárske regióny s nadmorskou výškou do 800 m n. m., najmä na teplejších úpätiach karpatského oblúka, a to najmä v Bielych a Malých Karpatoch, Štiavnických vrchoch, Strážovských vrchoch a v tokajskej oblasti.
Jej stromy sa sadili ako hraničné, vymedzovali pozemky a zdobili medziradia vo vinohradoch. Oskoruše rastú pomaly a nebadane a aj po tristo rokoch vedia nadeliť viac ako tonu ovocia.

Tvorcovia vínneho moku ich zvykli využívať na čírenie vína, a tiež na spomalenie a stabilizáciu fermentácie ovocných muštov. Mnohé jedince, ktoré zdobili našu krajinu bohužiaľ neprežili obdobie združstevňovania.
Raritne rastie aj ako lesná drevina. Samotná autorka tohto článku našla pri mapovaní oskoruší v Bielych Karpatoch spomedzi viac ako 200 stromov len menej ako 10 takých, čo mali lesný habitus.

Najväčšia na svete
Azda najznámejšie oskoruše sa nachádzajú v Modre, kde už pár sto rokov trónia za mestskými hradbami a od roku 2003 sú takzvané Tri modranské oskoruše aj chránené.
Tá najväčšia z nich s obvodom 503 cm je dokonca považovaná za najväčšiu známu oskorušu na svete. Na jej veku sa odborníci zhodnúť nevedia – podľa niektorých tu rastie 360, podľa iných až 500 rokov.