SME

V Bátovciach pochopili silu lokálneho trhu

Ak máte v sobotu cestu okolo Bátoviec, okrem prezerania pamiatok si tu môžete nakúpiť od regionálnych farmárov, gazdov a pestovateľov.

(Zdroj: Archív obce)

Gazdovský trh Bátovce vznikol z vôle tunajších farmárov začiatkom leta 2019.

Od dvojtýždňového intervalu sa usporiadatelia behom roku dopracovali k týždňovému. Trh sa koná každú sobotu od 7.30 do 11.30 v Gazdovskom dvore na námestí v Bátovciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby vedeli garantovať kvalitu predávaných produktov, pristúpili v rámci Gazdovského trhu ku kódexu potravinových trhov podľa vzoru farmárskych trhov v Starej tržnici v Bratislave. Podstatu kódexu zapracovali do protokolu o trhových miestach a do trhového poriadku obce Bátovce.

SkryťVypnúť reklamu

Férový prístup

Nosnú myšlienku vystihuje prirovnanie pani Jely Tvrdoňovej: „Lokálna ekonomika je ako malý vodný cyklus – peniaze sa zachytávajú v území tam, kde ľudia tvoria hodnoty a ostávajú tu pre nich.“

Základnými princípmi prevádzky potravinového trhu sú predovšetkým dôkladný výber trhovníkov (predajcov), kvalita a garantovaný (prevažne lokálny, regionálny, prípadne tuzemský) pôvod predávaných potravín. Ďalej je to vysoká kultúra predaja a v neposlednom rade férový prístup k samotným predajcom.

Na trhu sú jednoznačne preferovaní prvovýrobcovia z blízkeho aj širšieho okolia. Produkty, ktoré predávajú, sami pestujú, chovajú a pripravujú s láskou na svojich vlastných farmách.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Minister životného prostredia Tomáš Taraba a predseda poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Minister sa stretol s predsedom poľnohospodárskej a potravinárskej komory.


TASR 2
Ilustračné foto

Rozhodnutie nadväzuje na predbežnú dohodu o revízii zóny voľného obchodu medzi EÚ a Ukrajinou.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  4. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  5. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 10 730
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 5 556
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 345
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 222
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 876
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 713
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 195
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 109
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu