SME

Staňte sa svojimi vlastnými osivármi

Pestujete si vlastné rastliny na semeno? Dbajte na správny zber, sušenie i skladovanie.

(Zdroj: Autor a archív Gengelu)

V lete zberáme pri udržiavaní starých odrôd rastliny na semeno. Kľúčové je pritom nielen vystihnúť správny čas zrelosti a zberu. Rovnako dôležité je takzvané pozberové dozrievanie a dosúšanie rastlín pred tým, než začneme osivo vytierať alebo mlátiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci sa rastliny na prvý pohľad môžu zdať zrelé a celkom suché, väčšinou to tak nie je. Najmä pri zbere celých rastlín je časť z nich ešte nie vždy celkom suchá.

Dosušovanie má byť pozvoľné. Najlepšie budú schnúť v tieni a na mieste, kde prúdi vzduch. Ak by sme sušili nie celkom zrelé rastliny príliš prudko, napríklad na plnom slnku v období letných horúčav, niektoré semená by mohli zbytočne zaschnúť. Dosúšanie v tieni trvá síce dlhšie, ale je k rastlinám a osivu väčšinou šetrnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Záhradkári zachraňujú staré odrody zeleniny Čítajte 

Ak prevláda ustálené horúce a suché počasie, sušenie trvá kratšie. Naopak chladné a daždivé obdobie sušenie predlžuje. Menšie snopy, samozrejme, preschnú ľahšie a rýchlejšie.

Niekedy sú rastliny pod strechou po týždni či desiatich dňoch už dobre preschnuté a pripravené na výmlat, inokedy nestačí ani štrnásť dní.

Len v jednej tenkej vrstve

Jednotlivé zozbierané rastlinné časti, čo môžu byť podľa druhu napríklad ostrihané okolíky mrkvy, struky fazule, makovice alebo okolíky cibule, ukladáme po zbere na podložku.

Môže to byť plochá krabica, pevnejšie veko od bonboniéry alebo vyradená zeleninová debnička z obchodu vystlatá baliacim papierom alebo novinami.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Rastliny

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 899
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 8 407
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 388
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 819
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 3 693
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 571
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 3 453
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 630
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pochádzajú z indického Ladaku.


a 1 ďalší

Inváznych druhov je v súčasnosti viac ako pôvodných.


Eva Bulánková a 1 ďalší 1

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu