V lete zberáme pri udržiavaní starých odrôd rastliny na semeno. Kľúčové je pritom nielen vystihnúť správny čas zrelosti a zberu. Rovnako dôležité je takzvané pozberové dozrievanie a dosúšanie rastlín pred tým, než začneme osivo vytierať alebo mlátiť.
Hoci sa rastliny na prvý pohľad môžu zdať zrelé a celkom suché, väčšinou to tak nie je. Najmä pri zbere celých rastlín je časť z nich ešte nie vždy celkom suchá.
Dosušovanie má byť pozvoľné. Najlepšie budú schnúť v tieni a na mieste, kde prúdi vzduch. Ak by sme sušili nie celkom zrelé rastliny príliš prudko, napríklad na plnom slnku v období letných horúčav, niektoré semená by mohli zbytočne zaschnúť. Dosúšanie v tieni trvá síce dlhšie, ale je k rastlinám a osivu väčšinou šetrnejšie.
Záhradkári zachraňujú staré odrody zeleniny Čítajte Ak prevláda ustálené horúce a suché počasie, sušenie trvá kratšie. Naopak chladné a daždivé obdobie sušenie predlžuje. Menšie snopy, samozrejme, preschnú ľahšie a rýchlejšie.
Niekedy sú rastliny pod strechou po týždni či desiatich dňoch už dobre preschnuté a pripravené na výmlat, inokedy nestačí ani štrnásť dní.
Len v jednej tenkej vrstve
Jednotlivé zozbierané rastlinné časti, čo môžu byť podľa druhu napríklad ostrihané okolíky mrkvy, struky fazule, makovice alebo okolíky cibule, ukladáme po zbere na podložku.
(zdroj: PIXABAY)Môže to byť plochá krabica, pevnejšie veko od bonboniéry alebo vyradená zeleninová debnička z obchodu vystlatá baliacim papierom alebo novinami.















