SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.

(Zdroj: autor)

Je to dobrodružstvo s vôňou dymu, očarujúcou scenériou prírody a pohodlným, mäkkým machom pod zadkom. Odhrabete z hliny mäkkú hrabanku, zo skál sformujete okraje ohniska a postupne hromadíte mŕtvu kôru, paličky, konáre a šišky, aby ste iskrou kresadla prebudili k životu táborák.

Nič na tom, že máte so sebou iba zopár základných surovín a kotlík, alobal či ešus. I tie najobyčajnejšie jedlá chutia na sviežom povetrí akosi inak – slávnostnejšie, bohatšie a zaujímavejšie. Nie je to iba dymom, ktorý je jedným z prírodných korení. Za všetko môže rozpoloženie zmyslov, ktoré vnímajú atmosféru miesta.

Plameň, pahreba alebo kameň?

Tak ako doma volíte medzi sporákom, rúrou a remoskou, pri varení na ohnisku je to podobné. Buď sa spoliehate na spaľujúce plamene horiaceho drevoplynu, ktoré oblizujú varnú nádobu, alebo sa vám viac pozdáva žiara tlejúcich uhlíkov, ktorá nie je až taká agresívna ako oheň.

SkryťVypnúť reklamu

Podobné je to i s nahriatym plochým kameňom, ktorý dokáže nahradiť i nádobu samotnú. Potriete ho jedlým olejom, necháte riadne vypáliť v žiare ohňa a keď sa v tmavých tónoch začne lesknúť na povrchu, je ako panvička s nelepivým povrchom.

Upečie vajíčko, slaninu, pečeň ba i plátok mäsa, ktoré si v batohu donesiete v termoske. Takým istým spôsobom si pripravovali jedlo starí zberači a lovci.

Nikdy neklaďte do ohniska kamene mokré a vždy sa vyhýbajte bridliciam, ktoré po nahriatí praskajú a odstreľujú od ohniska. Pieskovec, ktorý nájdete v rôznych kútoch kraja, je zvyčajne bezpečný – zahrievajte ho však postupne.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 507
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 707
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 903
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 298
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 932
  6. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 885
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 855
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 321
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 932
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V škole v Plešivci je v karanténe aj 30 percent učiteľov na druhom stupni.


17. sep
Eduard Žitňanský

Pretože inflácia straší všetkých, všetci sa pýtajú na príčiny rastu cien.


17. sep
Ženy protestujú proti obmedzeniu interrupcií v Texase.

Snahy započalo KDH už v 90. rokoch.


14. sep
Zasadacia miestnosť.

Zamestnancov lákajú modernejšie priestory.


15. sep

Neprehliadnite tiež

Dá sa využiť krajina takým spôsobom, z ktorého budú mať úžitok fauna aj ľudia?


Michal Pástor a 1 ďalší 17. sep

Poznáte tento neobyčajný strom? Ak nie, je najvyšší čas to napraviť.


15. sep

Od semienka - po semienko. Pestovanie na osivo je niekoľko mesiacov dlhý proces, pričom odmena príde až o rok.


13. sep

V minulosti využívaná hojne, dnes na uplatnenie inak ako v čaji ešte len čaká.


Václav Michalička 10. sep
Skryť Zatvoriť reklamu