SME

Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.

(Zdroj: autor)

Je to dobrodružstvo s vôňou dymu, očarujúcou scenériou prírody a pohodlným, mäkkým machom pod zadkom. Odhrabete z hliny mäkkú hrabanku, zo skál sformujete okraje ohniska a postupne hromadíte mŕtvu kôru, paličky, konáre a šišky, aby ste iskrou kresadla prebudili k životu táborák.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nič na tom, že máte so sebou iba zopár základných surovín a kotlík, alobal či ešus. I tie najobyčajnejšie jedlá chutia na sviežom povetrí akosi inak – slávnostnejšie, bohatšie a zaujímavejšie. Nie je to iba dymom, ktorý je jedným z prírodných korení. Za všetko môže rozpoloženie zmyslov, ktoré vnímajú atmosféru miesta.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň, pahreba alebo kameň?

Tak ako doma volíte medzi sporákom, rúrou a remoskou, pri varení na ohnisku je to podobné. Buď sa spoliehate na spaľujúce plamene horiaceho drevoplynu, ktoré oblizujú varnú nádobu, alebo sa vám viac pozdáva žiara tlejúcich uhlíkov, ktorá nie je až taká agresívna ako oheň.

Podobné je to i s nahriatym plochým kameňom, ktorý dokáže nahradiť i nádobu samotnú. Potriete ho jedlým olejom, necháte riadne vypáliť v žiare ohňa a keď sa v tmavých tónoch začne lesknúť na povrchu, je ako panvička s nelepivým povrchom.

Upečie vajíčko, slaninu, pečeň ba i plátok mäsa, ktoré si v batohu donesiete v termoske. Takým istým spôsobom si pripravovali jedlo starí zberači a lovci.

Nikdy neklaďte do ohniska kamene mokré a vždy sa vyhýbajte bridliciam, ktoré po nahriatí praskajú a odstreľujú od ohniska. Pieskovec, ktorý nájdete v rôznych kútoch kraja, je zvyčajne bezpečný – zahrievajte ho však postupne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok na odľahlom severe
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 9 824
  2. Keď sa z brigády stane kariéra 5 094
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 062
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 432
  5. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 855
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 449
  7. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 419
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti 1 362
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo októbrové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V tomto čase sú dobre vyzreté.


a 1 ďalší

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu