SME

Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.

(Zdroj: autor)

Je to dobrodružstvo s vôňou dymu, očarujúcou scenériou prírody a pohodlným, mäkkým machom pod zadkom. Odhrabete z hliny mäkkú hrabanku, zo skál sformujete okraje ohniska a postupne hromadíte mŕtvu kôru, paličky, konáre a šišky, aby ste iskrou kresadla prebudili k životu táborák.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nič na tom, že máte so sebou iba zopár základných surovín a kotlík, alobal či ešus. I tie najobyčajnejšie jedlá chutia na sviežom povetrí akosi inak – slávnostnejšie, bohatšie a zaujímavejšie. Nie je to iba dymom, ktorý je jedným z prírodných korení. Za všetko môže rozpoloženie zmyslov, ktoré vnímajú atmosféru miesta.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň, pahreba alebo kameň?

Tak ako doma volíte medzi sporákom, rúrou a remoskou, pri varení na ohnisku je to podobné. Buď sa spoliehate na spaľujúce plamene horiaceho drevoplynu, ktoré oblizujú varnú nádobu, alebo sa vám viac pozdáva žiara tlejúcich uhlíkov, ktorá nie je až taká agresívna ako oheň.

Podobné je to i s nahriatym plochým kameňom, ktorý dokáže nahradiť i nádobu samotnú. Potriete ho jedlým olejom, necháte riadne vypáliť v žiare ohňa a keď sa v tmavých tónoch začne lesknúť na povrchu, je ako panvička s nelepivým povrchom.

Upečie vajíčko, slaninu, pečeň ba i plátok mäsa, ktoré si v batohu donesiete v termoske. Takým istým spôsobom si pripravovali jedlo starí zberači a lovci.

Nikdy neklaďte do ohniska kamene mokré a vždy sa vyhýbajte bridliciam, ktoré po nahriatí praskajú a odstreľujú od ohniska. Pieskovec, ktorý nájdete v rôznych kútoch kraja, je zvyčajne bezpečný – zahrievajte ho však postupne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 995
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 506
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 404
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 578
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 898
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 401
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 929
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 700
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jedno z posledných miest, kde hniezdia vzácne druhy čajok a rybáre riečne.


Zuzana Paulo Lackovičová a 1 ďalší

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Vyšlo júnové číslo obľúbeného magazínu.


a 1 ďalší

„Zlý je oheň aj povodeň aj krupobitie, ale horšie – planý sused,“


Katarína Strinková-Kadlečíková a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu