SME

Jedlá pripravené vonku či na ohni chutia oveľa lepšie

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.

(Zdroj: autor)

Je to dobrodružstvo s vôňou dymu, očarujúcou scenériou prírody a pohodlným, mäkkým machom pod zadkom. Odhrabete z hliny mäkkú hrabanku, zo skál sformujete okraje ohniska a postupne hromadíte mŕtvu kôru, paličky, konáre a šišky, aby ste iskrou kresadla prebudili k životu táborák.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nič na tom, že máte so sebou iba zopár základných surovín a kotlík, alobal či ešus. I tie najobyčajnejšie jedlá chutia na sviežom povetrí akosi inak – slávnostnejšie, bohatšie a zaujímavejšie. Nie je to iba dymom, ktorý je jedným z prírodných korení. Za všetko môže rozpoloženie zmyslov, ktoré vnímajú atmosféru miesta.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň, pahreba alebo kameň?

Tak ako doma volíte medzi sporákom, rúrou a remoskou, pri varení na ohnisku je to podobné. Buď sa spoliehate na spaľujúce plamene horiaceho drevoplynu, ktoré oblizujú varnú nádobu, alebo sa vám viac pozdáva žiara tlejúcich uhlíkov, ktorá nie je až taká agresívna ako oheň.

Podobné je to i s nahriatym plochým kameňom, ktorý dokáže nahradiť i nádobu samotnú. Potriete ho jedlým olejom, necháte riadne vypáliť v žiare ohňa a keď sa v tmavých tónoch začne lesknúť na povrchu, je ako panvička s nelepivým povrchom.

Upečie vajíčko, slaninu, pečeň ba i plátok mäsa, ktoré si v batohu donesiete v termoske. Takým istým spôsobom si pripravovali jedlo starí zberači a lovci.

Nikdy neklaďte do ohniska kamene mokré a vždy sa vyhýbajte bridliciam, ktoré po nahriatí praskajú a odstreľujú od ohniska. Pieskovec, ktorý nájdete v rôznych kútoch kraja, je zvyčajne bezpečný – zahrievajte ho však postupne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 850
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 392
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 690
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 514
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 974
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 888
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 517
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 394
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu