SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Kury si dohľadajú poživeň samy, ak im necháme voľnosť

Robia sliepky v prírodnej záhrade viac škody či úžitku?

(Zdroj: AdobeStock)

V časoch, keď sa obilie na úzkych políčkach ručne dorábalo a bolo preto vzácne, bol chov sliepok úzko naviazaný na prírodný lokálny ekosystém. Sliepky si vedia potravu obstarať prirodzene samy v okolí.

S príchodom lacných priemyselne dorábaných krmív a s klietkovým chovom však došlo k radikálnej zmene v jedálnom lístku sliepok. Aká je ich skutočná životaschopnosť a hodnota v krajine človeka?

Sliepky sú všežravé, pochutia si na rastlinnej aj živočíšnej potrave. Okrem hmyzu, trávy, byliniek, rôznych plodov a semienok sliepky zužitkujú aj zvyšky z kuchyne a menej kvalitnú zeleninu zo záhrady. Tak ako každý tvor však majú najradšej pestrú čerstvú stravu z okolia.

Výživová hodnota takto chovaných sliepok je omnoho vyššia. Vajíčka sliepok takto chovaných majú vyšší podiel zdraviu prospešných omega 3 mastných kyselín. Stačí im len zabezpečiť dostatočný výbeh tvorený zatrávneným pozemkom so stromami a kríkmi.

SkryťVypnúť reklamu

Sliepkam vyhovuje pestrosť lúčnych a lesných porastov, ovocných sadov či neudržiavaných húštin. V permakultúre sa cielene vysádzajú kríky a stromy, ktoré im prirodzene poskytujú krmivo.

Okrem bežných ovocných stromov a kríkov im môžeme vysadiť bazu, vtáčí zob, jarabinu, drieň, muchovník, hlošinu, morušu. Sliepky usilovným hrabaním krtincov, lístia a trsov trávy nájdu množstvo červov a hmyzu.

Pri takomto prirodzenom spôsobe chovu kolíše znáška sliepok podľa sezóny. Avšak pri dokrmovaní gazdovským krmivom znáškovú sezónu výrazne predĺžime.

Vybrať vhodné plemeno

Pri pastevnom chove sliepok je dôležité vybrať vhodné plemeno a počet sliepok. Počet je závislý od dostupnej plochy výbehu a dostupnej potravy, aby sa stihla príroda regenerovať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 898
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 6 383
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 803
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 668
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 5 262
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 468
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 235
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 199
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 264
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 254
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dozrievanie ovocia, sadenie jahôd, ale i rez či vrúľovanie stromčekov.


Profesor Ivan Hričovský 4. aug

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.


2. aug

Majú živočíchy svojimi vlastnosťami a zmyslami pred nami navrch?


Renata Kubečková 27. júl

Považský región ukrýva pod zemou archeologické poklady.


23. júl