V časoch, keď sa obilie na úzkych políčkach ručne dorábalo a bolo preto vzácne, bol chov sliepok úzko naviazaný na prírodný lokálny ekosystém. Sliepky si vedia potravu obstarať prirodzene samy v okolí.
S príchodom lacných priemyselne dorábaných krmív a s klietkovým chovom však došlo k radikálnej zmene v jedálnom lístku sliepok. Aká je ich skutočná životaschopnosť a hodnota v krajine človeka?
Sliepky sú všežravé, pochutia si na rastlinnej aj živočíšnej potrave. Okrem hmyzu, trávy, byliniek, rôznych plodov a semienok sliepky zužitkujú aj zvyšky z kuchyne a menej kvalitnú zeleninu zo záhrady. Tak ako každý tvor však majú najradšej pestrú čerstvú stravu z okolia.
Výživová hodnota takto chovaných sliepok je omnoho vyššia. Vajíčka sliepok takto chovaných majú vyšší podiel zdraviu prospešných omega 3 mastných kyselín. Stačí im len zabezpečiť dostatočný výbeh tvorený zatrávneným pozemkom so stromami a kríkmi.
Sliepkam vyhovuje pestrosť lúčnych a lesných porastov, ovocných sadov či neudržiavaných húštin. V permakultúre sa cielene vysádzajú kríky a stromy, ktoré im prirodzene poskytujú krmivo.
Okrem bežných ovocných stromov a kríkov im môžeme vysadiť bazu, vtáčí zob, jarabinu, drieň, muchovník, hlošinu, morušu. Sliepky usilovným hrabaním krtincov, lístia a trsov trávy nájdu množstvo červov a hmyzu.
Pri takomto prirodzenom spôsobe chovu kolíše znáška sliepok podľa sezóny. Avšak pri dokrmovaní gazdovským krmivom znáškovú sezónu výrazne predĺžime.

Vybrať vhodné plemeno
Pri pastevnom chove sliepok je dôležité vybrať vhodné plemeno a počet sliepok. Počet je závislý od dostupnej plochy výbehu a dostupnej potravy, aby sa stihla príroda regenerovať.