SME

Ako spracovať úrodu v súlade s prírodou?

Skôr ako sa pustíme do zavárania, pripomeňme si niektoré osvedčené postupy.

(Zdroj: AdobeStock)

Rozklad neživých častí rastlín je prirodzený a pre kolobeh živín veľmi potrebný proces, ale my ho potrebujeme pri uchovaní úrody zbrzdiť. Dá sa to aj bez konzervantov?

Áno, okrem tradičného zavárania, ktorým zbrzdíme rast baktérií a plesní pasterizáciou alebo sterilizáciou, máme k dispozícii ešte množstvo iných spôsobov domáceho spracovania ovocia a zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za(t)váraniny

Ako jednoducho uchovať bobuľové ovocie, najmä ríbezle, ak máte dostatok chladeného priestoru? Stačí dôkladne vysterilizovať poháre aj s viečkami, do ktorých priamo pri zbere ukladáte nepoškodené a neprezreté bobuľové ovocie aj so stopkami. Čo najrýchlejšie ich naplníte, uzavriete a odložíte do chladu.

SkryťVypnúť reklamu

Najjednoduchšie aj najspoľahlivejšie vychádzajú červené ríbezle, ktoré sa ľahko oberajú po celých strapcoch bez poškodenia plodov. Vhodné sú takisto biele a čierne ríbezle. Takisto egreš sa veľmi hodí na tento spôsob uchovávania cenných vitamínov.

Iné druhy ovocia môžu mierne skvasiť, zalkoholovatieť, ako je to napríklad pri čerešniach alebo višniach, no nepokazia sa.

V celku sušíme maliny i jostu

Jedným z najobľúbenejších spôsobov uchovania ovocia je sušenie, keď zbavíme plody podstatnej časti vodnej zložky – zredukujeme ju z 90 % približne na 10 %.

Niektoré ovocie či zeleninu sušíme v celku. Sú to najmä moruše, muchovníky, josty, egreše, maliny a väčšie, tzv. kanadské čučoriedky. Z bobuľového ovocia neodporúčam vcelku sušiť rakytník pre vysoký obsah tuku, ktorý zabraňuje správnemu dosušeniu a pri sušení tuchne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 8 013
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 616
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 301
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 084
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 088
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 854
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 703
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 177
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu