SME

Pred čínskym čajom tu bola vŕbovka

Aj z nej si v domácich podmienkach môžete vyrobiť kvalitný a zdravý čaj.

(Zdroj: PIXABAY)

Je najvhodnejší čas na zber bylín určených na jesenné a zimné čaje. Byliny najčastejšie sušíme, no môžeme ich aj fermentovať – či správnejšie nechať zoxidovať. Áno, väčšina čajov v ponuke čajovní sú zoxidované časti bylín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oxidácia mení čiastočne chuť a vôňu čaju, takisto ako aj jeho zloženie. Tento proces môžeme ľahko uskutočniť aj v domácich podmienkach.

Asi najznámejším oxidovaným čajom, ktorý nie je vyrobený z čajovníka čínskeho, je čaj Ivan z kvetov kypriny úzkolistej (vŕbovka úzkolistá). V 19. storočí patril medzi najbežnejšie komodity importované z Ruska do Európy.

SkryťVypnúť reklamu

Na popularite stratil, až keď predajcovia čaju z Indie a Číny začali šíriť dezinformácie o Ivan čaji – že škodí zdraviu –, aby sa ich čaje lepšie predávali.

Kyprina úzkolistá však rastie nielen v tajge, je to bežná bylina aj na Slovensku v horských oblastiach. To práve ona zarástla Tatry po kalamite na ružovo.

Z jej kvetov sa robia sirupy, sú veľmi obľúbené najmä v Amerike. Napríklad na Aljaške dostať bežne kúpiť „fireweed syrup“ (sirup z kvetov kypriny). Kvety síce nemajú výraznú arómu, no dodajú sirupu krásne ružové sfarbenie.

V minulosti sa konzumovali aj mladé výhonky – do 20 cm (v mesiacoch apríl – máj), po uvarení sa konzumujú podobne ako špargľa, alebo neskôr sa konzumuje stred byle, ktorý je celkom chutný aj bez tepelnej úpravy.

Až do augusta

Listy kypriny sa môžu zbierať od mája do augusta. Listy je najlepšie zbierať tak, že jednou rukou uchopíme vrchol rastliny (v bode, kde je už pomerne pevný), druhou potiahneme dvomi prstami pozdĺž byle zhora nadol, a tak získame iba listy, a rastlina môže ďalej rásť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Súvisiace témy: Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  3. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  4. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  6. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  8. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  1. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  2. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  3. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  8. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 18 394
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 775
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 671
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 3 835
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 807
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 3 018
  7. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 3 012
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 2 815
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Ako pri ňom postupovať správne?


a 1 ďalší

Sprchujte sa tam, kde rastie zelenina.


Lucie Uherek Meisner a 1 ďalší 2

Od mlieka, sušeného ovocia až po byliny.


Jozef Hupka a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu