Je najvhodnejší čas na zber bylín určených na jesenné a zimné čaje. Byliny najčastejšie sušíme, no môžeme ich aj fermentovať – či správnejšie nechať zoxidovať. Áno, väčšina čajov v ponuke čajovní sú zoxidované časti bylín.
Oxidácia mení čiastočne chuť a vôňu čaju, takisto ako aj jeho zloženie. Tento proces môžeme ľahko uskutočniť aj v domácich podmienkach.
Asi najznámejším oxidovaným čajom, ktorý nie je vyrobený z čajovníka čínskeho, je čaj Ivan z kvetov kypriny úzkolistej (vŕbovka úzkolistá). V 19. storočí patril medzi najbežnejšie komodity importované z Ruska do Európy.
Na popularite stratil, až keď predajcovia čaju z Indie a Číny začali šíriť dezinformácie o Ivan čaji – že škodí zdraviu –, aby sa ich čaje lepšie predávali.

Kyprina úzkolistá však rastie nielen v tajge, je to bežná bylina aj na Slovensku v horských oblastiach. To práve ona zarástla Tatry po kalamite na ružovo.
Z jej kvetov sa robia sirupy, sú veľmi obľúbené najmä v Amerike. Napríklad na Aljaške dostať bežne kúpiť „fireweed syrup“ (sirup z kvetov kypriny). Kvety síce nemajú výraznú arómu, no dodajú sirupu krásne ružové sfarbenie.
V minulosti sa konzumovali aj mladé výhonky – do 20 cm (v mesiacoch apríl – máj), po uvarení sa konzumujú podobne ako špargľa, alebo neskôr sa konzumuje stred byle, ktorý je celkom chutný aj bez tepelnej úpravy.
Až do augusta
Listy kypriny sa môžu zbierať od mája do augusta. Listy je najlepšie zbierať tak, že jednou rukou uchopíme vrchol rastliny (v bode, kde je už pomerne pevný), druhou potiahneme dvomi prstami pozdĺž byle zhora nadol, a tak získame iba listy, a rastlina môže ďalej rásť.