SME

Pred čínskym čajom tu bola vŕbovka

Aj z nej si v domácich podmienkach môžete vyrobiť kvalitný a zdravý čaj.

(Zdroj: PIXABAY)

Je najvhodnejší čas na zber bylín určených na jesenné a zimné čaje. Byliny najčastejšie sušíme, no môžeme ich aj fermentovať – či správnejšie nechať zoxidovať. Áno, väčšina čajov v ponuke čajovní sú zoxidované časti bylín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oxidácia mení čiastočne chuť a vôňu čaju, takisto ako aj jeho zloženie. Tento proces môžeme ľahko uskutočniť aj v domácich podmienkach.

Asi najznámejším oxidovaným čajom, ktorý nie je vyrobený z čajovníka čínskeho, je čaj Ivan z kvetov kypriny úzkolistej (vŕbovka úzkolistá). V 19. storočí patril medzi najbežnejšie komodity importované z Ruska do Európy.

SkryťVypnúť reklamu

Na popularite stratil, až keď predajcovia čaju z Indie a Číny začali šíriť dezinformácie o Ivan čaji – že škodí zdraviu –, aby sa ich čaje lepšie predávali.

Kyprina úzkolistá však rastie nielen v tajge, je to bežná bylina aj na Slovensku v horských oblastiach. To práve ona zarástla Tatry po kalamite na ružovo.

Z jej kvetov sa robia sirupy, sú veľmi obľúbené najmä v Amerike. Napríklad na Aljaške dostať bežne kúpiť „fireweed syrup“ (sirup z kvetov kypriny). Kvety síce nemajú výraznú arómu, no dodajú sirupu krásne ružové sfarbenie.

V minulosti sa konzumovali aj mladé výhonky – do 20 cm (v mesiacoch apríl – máj), po uvarení sa konzumujú podobne ako špargľa, alebo neskôr sa konzumuje stred byle, ktorý je celkom chutný aj bez tepelnej úpravy.

Až do augusta

Listy kypriny sa môžu zbierať od mája do augusta. Listy je najlepšie zbierať tak, že jednou rukou uchopíme vrchol rastliny (v bode, kde je už pomerne pevný), druhou potiahneme dvomi prstami pozdĺž byle zhora nadol, a tak získame iba listy, a rastlina môže ďalej rásť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Súvisiace témy: Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  3. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 380
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 019
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 707
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 422
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 292
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 047
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 2 562
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 426
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pochádzajú z indického Ladaku.


a 1 ďalší

Inváznych druhov je v súčasnosti viac ako pôvodných.


Eva Bulánková a 1 ďalší

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu