Jún a júl sú mesiace, v ktorých zberáme v domácich záhradách ozimný cesnak.
Povedzme si niekoľko zásad, ktoré sa nám zídu pri zbere a dosúšaní cesnaku, aby sme získali kvalitné strúčiky do kuchyne, ako aj na sadbu na semenárske záhony a ďalšie udržiavanie cenných krajových odrôd.
Väčšinou pestujeme cesnak ozimný, ktorý sme sadili neskoro na jeseň či na konci predchádzajúceho roka, zvyčajne v novembri, niekto už v októbri, niekto naopak čaká až na december. Zasadené strúčiky prezimovali v pôde, zakorenili sa a skoro na jar či už v predjarí rýchlo vyhnali z pôdy zdravé listy.
Vylamovaním kvetenstiev podporíme rast hlávok
Obvykle cesnak podľa potreby na jar okopávame a plejeme, aby bol jeho porast čistý. Zálievku cesnak nevyžaduje, znesie podľa gengelovských skúseností celkom dobre aj suchšie jari, aké bývajú v posledných rokoch, hoci paličky potom môžu byť o niečo menšie.
Zálievka by síce zvýšila výnos, ale všeobecne tiež znižuje skladovateľnosť, ktorá je pri cesnakoch podstatná. Chceme, aby cesnak vydržal čo najdlhšie.
Odroda cesnaku Veľký z Dubovian od čitateľa Doma v záhrade pána Šišku. (zdroj: Autor a archív Gengelu)Pri paličiakoch je dôležité odstraňovať kvetenstvo, ktoré sa vytvára na konci stonky. Vylamujeme ho, len čo sa objaví, aby rastlina smerovala svoju silu do tvorby podzemných hlavičiek a nie do kvetu.














