SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Na obnovu vinohradu nikdy nie je neskoro

Aj keď nám už niektoré odrody viniča nevyhovujú, ich kĺče nám ešte môžu dobre poslúžiť ako podpníky.

(Zdroj: AdobeStock)

Ak nám z nejakého dôvodu nevyhovuje odroda viniča hroznorodého
a chceme ju zmeniť, nemusíme vytínať staré kĺče.

Ich bohatá koreňová sústava dáva kru obrovský potenciál pre ďalší život. Rozumnejšie je ponechať ich tam, kde rastú a do starého kmienka naočkovať novú odrodu.

Preočkovanie starého kmienka sa zvyčajne robieva v predjarnom období, ale dá sa urobiť aj v období vegetácie približne v polovici júna. Samotné prevedenie sa robí pomocou metódy „chip budding“ alebo tzv. Forkertovho očkovania.

Potrebujeme na to vrúble, ktoré sme až doposiaľ uchovali v chlade a vlhku, a štepárske pomôcky, teda štepársky nôž a pásku. Samozrejme, vyššia pravdepodobnosť dobrého zrastania je vo vlhších rokoch. V každom prípade starú časť kra túto sezónu ešte ponecháme.

SkryťVypnúť reklamu

Odstraňujeme ju až v predjarí nasledujúceho vegetačného obdobia, keď budeme s istotou vedieť, že sa preočkovanie podarilo, miesto pekne zrástlo a celý nový prírastok je vitálny, zdrevnatený a pripravený na ďalšie pestovanie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 931
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 6 430
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 803
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 684
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 5 307
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 498
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 241
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 199
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 264
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 206
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dozrievanie ovocia, sadenie jahôd, ale i rez či vrúľovanie stromčekov.


Profesor Ivan Hričovský 4. aug

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.


2. aug

Majú živočíchy svojimi vlastnosťami a zmyslami pred nami navrch?


Renata Kubečková 27. júl

Považský región ukrýva pod zemou archeologické poklady.


23. júl