SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Moruša je najexotickejšia z našich ovocín

Voľakedy bola moruša v každom dvore.

Dnes moruše vnímame ako krásne ovocné stromy a tak ako pri iných druhoch všímame si najmä kvalitu, množstvo či využiteľnosť ich plodov. Prvé pokusy s organizovanejším pestovaním na území Európy však súviseli skôr so záujmom o výrobu hodvábu. Ovocie prišlo na rad až neskôr.

Na našom území sa pestujú tradične dva druhy moruší. Moruša biela a moruša čierna. Neskôr k im pribudol aj tretí, moruša červená. Moruša čierna sa k nám dostala oveľa skôr. Jednak preto, že vzdialenosť jej domoviny od Európy je výrazne menšia ako pri moruši bielej, a jednak preto, že sa všeobecne považuje za chutnejšiu. Aspoň pre nás.

Priadke morušovej, naopak, viac chutia listy moruše bielej. Nám chutia najviac plody moruší, či už čerstvé, alebo spracované, a pre pestovanie stromov je len dobré, že v nich hmyz a hlodavce obľubu nenachádzajú.

SkryťVypnúť reklamu

Exotické príbuzenstvo

Veľká rodina alebo inak čeľaď morušovitých zahŕňa asi 53 rodov odhadom s 1400 druhmi, ktoré sú zvyčajne rozšírené v trópoch a subtrópoch.

Len málo druhov zasahuje k nám do mierneho pásma. Najznámejšími a významnými jedlými druhmi z tejto čeľade sú napríklad figovník obyčajný a chlebovník obyčajný.

V samotnom rode moruší panuje veľká nejednotnosť v počte druhov. Dnes je uznaných 10 až 16 druhov, tento počet sa však bude pravdepodobne ešte redukovať.

Dôvodom je intenzívne prirodzené aj človekom vyvolané medzidruhové kríženie a následný vznik hybridov.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 950
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 6 469
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 803
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 706
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 5 337
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 525
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 249
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 198
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 264
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 192
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dozrievanie ovocia, sadenie jahôd, ale i rez či vrúľovanie stromčekov.


Profesor Ivan Hričovský 4. aug

Kotlíkovým gulášom a grilovanými klobásami sa vaše kulinárske zručnosti v prírode končiť nemusia.


2. aug

Majú živočíchy svojimi vlastnosťami a zmyslami pred nami navrch?


Renata Kubečková 27. júl

Považský región ukrýva pod zemou archeologické poklady.


23. júl