SME

Spravokoreňovanie. Tradičná technika s neobvyklým využitím

Vyskúšajte spravokoreňovanie. Poradíme ako na to.

(Zdroj: archív autora)

Tradícia vegetatívneho množenia rastlín je veľká. Jej počiatky siahajú podľa literárnych prameňov do samotných počiatkov poľnohospodárstva. Predpokladáme, že technika štepenia ovocných stromov vznikla v Číne už 5000 rokov pred naším letopočtom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako inšpirácia pre ľudské pokusy so spájaním rôznych rastlinných častí pravdepodobne poslúžili príklady odpozorované v prírode. Občas totiž nachádzame zrastené konáre stromov, ktoré boli dlhšie obdobie v tesnom kontakte.

Nie je to bežný pohľad, pretože príroda často nevytvára ideálne podmienky na takéto spojenie. Najľahšie, samozrejme, zrastú mladšie stromy rovnakých či príbuzných druhov, konáre, ktoré do seba vrastú a pevne sa spoja.

SkryťVypnúť reklamu

Keď to nejde zo semien

Do Európy sa znalosti o štepení dostali až po tisícročiach, no zrástli sa s našou ovocinárskou kultúrou skutočne pevne. Stali sa dominantným postupom pri množení stromov a krov, ktoré z nejakého dôvodu nechceme množiť zo semien či priamou vegetatívnou cestou, teda z častí rastlín, ktoré ochotne zakoreňujú.

Množenie ovocných stromov a krov vegetatívnou cestou, najmä asi z koreňových výmladkov, je takisto prirodzený spôsob pre šírenie sa mnohých ovocných druhov. V porovnaní s rozmnožovaním generatívnym tu je však jeden významný rozdiel.

Kým pri pohlavnom rozmnožovní vznikajú jedince nových vlastností, pri vegetatívnom sú nové jedince rovnaké ako materské, ide teda o klony s rovnakými vlastnosťami.

Oba spôsoby rozmnožovania majú v prírode veľký význam a vhodne sa dopĺňajú. No nielen v prírode. Aj v ovocinárstve platí, že kým vegetatívnym množením môžeme existujúce odrody udržiavať, generatívnym množením je možné genofond odrôd naďalej rozširovať.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Príroda, Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 407
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 125
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 453
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 330
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu