V dobách, keď neboli bežné sladkosti, mali deti svoje obľúbené sladké rastliny, napríklad viku vtáčiu. Plody čučoriedok obľubuje vari každý. Ich kvety nie sú o nič horšie - kvitnú bohato a chutia sladko.
Vesnovka ako korenie
Vesnovka obyčajná je vytrvalá, 30 – 70 cm vysoká rastlina. Rastie pri cestách, na ruderálnych miestach alebo na poliach. Kvitne na bielo od apríla do júla. Pochádza z južnej Európy, u nás rastie hojne v teplejších oblastiach, v podhorských len ojedinele.
Všetky nadzemné časti vesnovky majú vynikajúcu štipľavú chuť. Môžeme ich používať na dochutenie jedál, na chlebík či do šalátov. Vesnovka sa môže pridávať aj do polievok alebo prívarkov. Semená vesnovky, ako aj iných žerúch, sa v minulosti bežne používali ako náhrada čierneho korenia, keďže sú pálivé a veľmi príjemne chutia.
Vesnovka patrí do rodu kapustovité, zahŕňajúceho veľké množstvo rastlín. Obvykle si vesnovku ľudia mýlia so žeruchami alebo s peniažtekmi, ktoré sú však takisto jedlé.
Niektorí si mýlia okrúhle zelené plody vesnovky aj s trojuholníkovitými plodmi pastierskej kapsičky, tie sú tiež jedlé, len menej štipľavé. Kapsičku od vesnovky rozlíšite aj podľa listov, tie majú celkom odlišné.

V posledných rokoch sa začala najmä v západných krajinách bežne predávať ako superfood (z angl. „skvelá potravina“) maca peruánska. Málokto vie, že maca patrí do toho istého rodu ako vesnovka a iné žeruchy (Lepidium).
Maca je pomletý koreň žeruchy peruánskej. Má skvelé liečivé vlastnosti, no aj my na Slovensku máme mnoho príbuzných druhov a skvelých potravín, na ktoré sme zabudli.