SME

Štepenie za zelena môže byť úspešné

Vrúbľovanie za zelena vyžaduje presný postup, ale aj primerané teplo.

Ujatý vrúblik sa po niekoľkých dňoch napriami a zakrátko
prirastie k podpníku.Ujatý vrúblik sa po niekoľkých dňoch napriami a zakrátko prirastie k podpníku. (Zdroj: autor)

Za zelena vrúbľujeme z ovocín hlavne egreše a ríbezle na podpníky ríbezle zlatej. Štepenie zelenými vrúbľami však využijeme aj pri zelenine. Napríklad uhorky alebo vodné melóny vrúbľujeme na podpník tekvice figolistej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za zelena štepíme na prelome jari a leta, koncom mája až začiatkom júna. V južnejších oblastiach nášho územia nastanú vhodné podmienky skôr. Miesto štepenia môže byť približne 80 – 110, 120 centimetrov nad zemou.

Pri letnom štepení za zelena pracujeme s materiálom v bylinnom stave. Tieto vrstvy ešte nie sú diferencované, teda nemusíme prikladať kambium na kambium.

SkryťVypnúť reklamu

Vrcholové zelené výhonky určené na štepenie odoberáme priamo z kra a bezodkladne ich prenášame na podpník. Vrúblik by mal byť rovnako hrubý ako podpník, ale v praxi častejšie bude o čosi tenší.

Rany sa hoja dobre a vrúbliky rýchlo zrastajú s podpníkom po celej reznej ploche vďaka optimálnej teplote v tomto ročnom období. Vrúblik sprvu povädne, ale po niekoľkých dňoch sa vystrie a pokračuje v raste.

Z odrôd ríbezlí či egrešov, ktoré sa nám osvedčili a chceme si ich namnožiť, odoberáme vrcholčeky s tromi-štyrmi očkami. Lístky ponecháme, len ich plochu zmenšíme rezom asi o dve tretiny, čím výrazne zmenšíme odparovaciu plochu. Vzápätí ich bez otáľania prenesieme na podpník.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 741
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 240
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 140
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 955
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 817
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 385
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu