V apríli a máji, skoro po zasiatí a vzídení hrachu, myslíme na to, aby sme starým odrodám, ktoré bývajú vysoké, včas poskytli vhodnú oporu. Len tak sa môžu vyvinúť do svojej plnej mohutnosti a priniesť dobrý výnos lahodných hráškov aj osiva.
Hrach vysievame skoro na jar, na teplotu nie je náročný, skoré výsevy dobre využijú zimnú vlahu.
Sejeme do riadkov vzdialených od seba 30 – 40 cm do druhej alebo tretej trate. Ak zasejeme dostatočne zavčasu, môžeme zvoliť aj redší výsev, než sa odporúča, rastliny sa rozvetvia a dobre vyplnia priestor. Ušetríme tým aj cenné osivo, ktorého máme spočiatku napríklad len málo.
Odrody nízke aj veľmi vysoké
Hrach zvyčajne rýchlo vzchádza. Jeho mladé rastliny stoja síce spočiatku rovno a pevne, ale to trvá len krátko; len čo sa začnú stonky predlžovať, začínajú políhať, potrebujú sa zachytiť opory.
Rôzne odrody hrachu sú rôzne vysoké. Najnižšia odrodou v gengelovskej zbierke je zakrpatená odroda s priliehavým menom Palček. Ako drobček zo známej rozprávky je naozaj miniatúrny, dorastá len do výšky 30 cm.

Opačným prípadom sú veľmi vysoké rodinné a krajové hrachy cukrových typov, pri ktorých sa konzumujú celé struky. Je to napríklad Obří z Hoříc, Hejzlarová, slovenský krajový 1541 či Soběslavský cukrový.
Tieto odrody dorastajú bežne do dvojmetrovej výšky a pri dobrých podmienkach narastú aj vyššie.