V apríli sa na stromoch po zimnom spánku rozvinie lístie a všetko navôkol sa zazelená. Listy viacerých druhov stromov sú jedlé, a to najmä keď sú mladé, mäkké, šťavnaté. Trvá to prvých pár týždňov. Mladými listami môžeme nahrádzať šalát z obchodu, sú lepšie. Povedzme si, ktoré sú najchutnejšie.
Lipa
Lipové listy určite patria medzi najchutnejšie. Najlepšie sú puky a mladé rozvinuté lístočky. Všetky naše lipy majú jedlé lístie. Lipa malolistá ich má najchutnejšie, lipa veľkolistá ich má trošku chlpaté, keď sú staršie, a preto sa menej príjemne konzumujú.
Niektorí dokonca sadia lipy na záhradke ako strom na zber kvetov, ako aj listov do šalátu.

Buk
Bukové listy sú podľa viacerých najchutnejšie zo všetkých. Na rozdiel od lipy majú mierne kyselkavú chuť. Najlepšie chutia, keď sú už úplne rozvinuté, asi jedno- až dvojtýždňové.
Buk si môžeme ľahko pomýliť s hrabom, ktorý má podobnú sivú hladkú kôru, ibaže kmeň hrabu je nepravidelne pozdĺžne pruhovaný, akoby zvlnený.
Listy majú podobný vajcovitý tvar, hrab ich má však na okrajoch zúbkované a buk celistvé, a navyše s chĺpkami. Listy hrabu chutia väčšinou horko.
Brest
Mladé listy brestu patria na jar k tým najchutnejším. V minulosti sa v Európe mladé listy brestu kvasili ako kapusta, asi najdlhšie tento zvyk prežil vo Švajčiarsku.