SME

Obnovili hostinec, aby v ňom ožil duch vidieka

V Bielych Karpatoch hrdo stojí starý hostinec, aby opäť slúžil pocestným.

(Zdroj: archív)

V Bielych Karpatoch štyri kilometre od Veľkej Javoriny, magického najvyššieho vrchu Bielych Karpát na slovensko-českej hranici, stojí starý hostinec. Z dlhoročného spánku ho prebudili partneri v živote aj podnikaní Lucie Meisnerová a Braňo Uherek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tí hostinec s veľkým citom pre pôvodné materiály a technológie prebudovali na moderné stravovacie a ubytovacie zariadenie. Jeho koncept však nepostavili na luxuse, ale na poctivej domácej kuchyni, lokálnych zdrojoch a autenticite.

Naším cieľom je, aby to nebolo miesto len pre turistov, ale aby sem chodili aj miestni,“ hovorí Lucie Meisnerová.

SkryťVypnúť reklamu

To sa im aj darí. Počas uvoľnenia protipandemických opatrení v lete a na jeseň minulého roka tu úspešne zorganizovali rôzne workshopy, koncerty, gongové kúpele, hodiny jogy či premietanie filmov.

„Aj keď sme vytvorili biznis plán s tým, že hlavným ťahúňom bude reštaurácia s pubom, vyzerá to tak, že toto miesto si už začína vytvárať tak trochu svoj vlastný biznis plán. Nedá sa všetko dopredu dopodrobna naplánovať,“ usmieva sa Braňo, ktorý sa v pozícii hostinského evidentne našiel.

Láska na prvý pohľad

Braňo sa do hostinca, ktorý sa pôvodne volal podľa svojho majiteľa U Martina Kopca, zamiloval približne pred desiati rokmi, keď okolo neho chodil na svoju neďalekú chalupu. Aj keď stojí blízko osady U Frantov v katastri obce Lubina, je osamotený a vďaka unikátnej polohe pod kopcom Lipovec z diaľky vyzerá ako hrad.

SkryťVypnúť reklamu

„Najkrajší na ňom je výhľad do údolia,“ vyznáva sa.

Hostinec, ktorého počiatky sa podľa katastra datujú do roku 1898 a ktorý fungoval do začiatku 60. rokov minulého storočia, bol spolu s hospodárskymi budovami veľmi dlho na predaj.

Nikto si však taký veľký objekt hneď pri ceste na Veľkú Javorinu a teda aj bez patričného súkromia netrúfol kúpiť len na bývanie alebo chalupárčenie. Navyše bol v zúfalom stave a postavený spôsobom, ako sa na kopaniciach kedysi domy stavali. To znamená, že má kamenné základy, steny z nepálenej tehly a žiadny veniec pod strechou.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 932
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 142
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 868
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 837
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 688
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 363
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 578
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 470
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu