SME

Voňavý čaj i soľ. Ako využiť ihličie?

Krásne vonia a navyše lieči. Nezabúdajte na ihličie v kuchyni.

(Zdroj: PIXABAY)

Aj keď ihličnany u nás bežne rastú, pre viacerých ich pridanie do čaju či jedál pôsobí oveľa exotickejšie ako tropické plody, na ktoré sme si už zvykli.

Čo tak spojiť ich vône a chute? Takisto si môžete pripraviť vlastnú bylinkovú či lesnú soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čaj z ihličia borovice a šupiek citrusov

Aj keď ihličnany u nás bežne rastú, pre viacerých ich pridanie do čaju či jedál pôsobí oveľa exotickejšie ako tropické plody, na ktoré sme si už zvykli.

Potrebujeme

  • ihličie borovice (prípadne smreku, jedle alebo duglasky) z čistého prostredia
  • šupky pomaranča alebo citróna ekologicky vypestované a nevoskované

Pomaranče a citróny umyjeme v studenej vode a olúpeme. Ihličie povaríme niekoľko minút vo vode, vyžmýkame a pridáme citrusové šupky. Necháme prikryté 10 – 15 minút lúhovať. Kombinácia vôní pomaranča a borovice skvele ladí.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď ihličnany u nás bežne rastú, pre viacerých ich pridanie do čaju či jedál pôsobí viac exoticky ako tropické plody, na ktoré sme si už zvykli. Čaj môžeme osladiť medom.

Čím viac ihličia pridáme a čím dlhšie ho povaríme, tým bude chuť silnejšia, ale vylúhuje sa doň aj viac vitamínu C. Podľa biochemika dr. Różanského majú ihličnany také zloženie, že varením sa v nich vitamín C nestráca.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 995
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 405
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 905
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 248
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 063
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 830
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 792
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu