Aj keď ihličnany u nás bežne rastú, pre viacerých ich pridanie do čaju či jedál pôsobí oveľa exotickejšie ako tropické plody, na ktoré sme si už zvykli.
Čo tak spojiť ich vône a chute? Takisto si môžete pripraviť vlastnú bylinkovú či lesnú soľ.
Čaj z ihličia borovice a šupiek citrusov
Aj keď ihličnany u nás bežne rastú, pre viacerých ich pridanie do čaju či jedál pôsobí oveľa exotickejšie ako tropické plody, na ktoré sme si už zvykli.
Potrebujeme
- ihličie borovice (prípadne smreku, jedle alebo duglasky) z čistého prostredia
- šupky pomaranča alebo citróna ekologicky vypestované a nevoskované
Pomaranče a citróny umyjeme v studenej vode a olúpeme. Ihličie povaríme niekoľko minút vo vode, vyžmýkame a pridáme citrusové šupky. Necháme prikryté 10 – 15 minút lúhovať. Kombinácia vôní pomaranča a borovice skvele ladí.
Aj keď ihličnany u nás bežne rastú, pre viacerých ich pridanie do čaju či jedál pôsobí viac exoticky ako tropické plody, na ktoré sme si už zvykli. Čaj môžeme osladiť medom.
Čím viac ihličia pridáme a čím dlhšie ho povaríme, tým bude chuť silnejšia, ale vylúhuje sa doň aj viac vitamínu C. Podľa biochemika dr. Różanského majú ihličnany také zloženie, že varením sa v nich vitamín C nestráca.