SME

Úroda bez rýľovania sa spolieha na prirodzený mikroživot

Vďaka metóde no digging alebo no dig záhradníčime bez ustavičného atakovania pôdneho ekosystému a zhutňovania pôdy.

(Zdroj: AdobeStock)

Nepochybne nájdeme medzi nami silných prívržencov rýľovania, no v posledných rokoch pribúda čoraz viac ich oponentov. Vo svete prírodných záhradkárov sa už dlho praktizuje metóda no dig, čiže pestovanie bez potreby rýľovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledky ukazujú, že je to veľmi efektívny spôsob nielen šetriaci čas a ťažkú prácu. Vynikajúca je aj kvalita a výnos zeleniny.

Je tu nový rok a myšlienky nás záhradkárov sa pomaly, ale isto uberajú k ďalšej sezóne. V lepšom prípade sa nám už podarilo zregenerovať po jesenných prácach, hnojení a rýľovaní.

SkryťVypnúť reklamu

Také tradičné rýľovanie väčšej záhrady dá veru poriadne zabrať. Otázkou je, či má vlastne obracanie pôdy skutočne zmysel, ktorý sa mu prisudzuje. Spoločnosť je polarizovaná úplne pri každej téme. Aj pri tejto.

Bez rýľovania, bez odburiňovania

Priblížme si dva spôsoby no dig metódy, pomocou ktorých môžeme záhradníčiť bez ustavičného atakovania pôdneho ekosystému. Na začiatok treba poznamenať, že táto technika pestovania vyžaduje pri prvom zakladaní záhona značné množstvo kompostu.

Ak ho nemáme v potrebnom množstve, môžeme si skúsiť otestovať túto metódu na malom priestore a v priebehu roka kompostovať viac.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 946
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 855
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 113
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 492
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu