SME

Ochutnali ste už tempeh?

Tento vegetariánsky pokrm si veľmi rýchlo obľúbite aj ľahko pripravíte.

(Zdroj: AdobeStock)

Tempeh je chutný vegetariánsky pokrm, pôvodom z tradičnej indonézskej kuchyne. Dá sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ale môžeme si ho vyrobiť aj doma.

Vyrába sa zo sóje prerastaním ušľachtilou hubou rodu Rhizopus oligosporus.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podiel bielkovín v sóji predstavuje až 36 – 40 %, avšak jej spracovaním na tempeh sa sójové bielkoviny stávajú pre človeka ľahšie stráviteľnými.

Tempeh má jemnú krémovú chuť a príjemnú orieškovú arómu. Hodí sa na vysmážanie, grilovanie, do rizota, na špagety, so zeleninou, na suši, jednohubky či ako tempeh-burger.

SkryťVypnúť reklamu

Pred samotnou konzumáciou sa tepelne upravuje a marinuje. Na marinovanie môžeme použiť sójovú omáčku, horčicu, tekutý dym či korenie.

Najlepšiu chuť má čerstvý doma vyrábaný. Vyrába sa zo strukovín alebo obilia.

Keďže huba Rhizopus nemôže prerásť cez tvrdé šupky, treba ich odstrániť, narušiť rozlámaním, rozpraskať uvarením alebo nahrubo po uvarení rozsekať v mixéri, aby sa dostala dovnútra. Taktiež je možné kúpiť strukoviny už zbavené šupky.

Zbaviť šupiek

Sóju dokážeme zbaviť šupiek aj podomácky za sucha alebo za mokra. Pri suchom spôsobe mlynčekom na mletie obilia sóju prepolíme, čím sa značná časť šupiek uvoľní.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  5. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  6. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  7. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  8. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 245
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 9 538
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 937
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 001
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 233
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 887
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 788
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 595
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu