SME

Ochutnali ste už tempeh?

Tento vegetariánsky pokrm si veľmi rýchlo obľúbite aj ľahko pripravíte.

(Zdroj: AdobeStock)

Tempeh je chutný vegetariánsky pokrm, pôvodom z tradičnej indonézskej kuchyne. Dá sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ale môžeme si ho vyrobiť aj doma.

Vyrába sa zo sóje prerastaním ušľachtilou hubou rodu Rhizopus oligosporus.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podiel bielkovín v sóji predstavuje až 36 – 40 %, avšak jej spracovaním na tempeh sa sójové bielkoviny stávajú pre človeka ľahšie stráviteľnými.

Tempeh má jemnú krémovú chuť a príjemnú orieškovú arómu. Hodí sa na vysmážanie, grilovanie, do rizota, na špagety, so zeleninou, na suši, jednohubky či ako tempeh-burger.

Pred samotnou konzumáciou sa tepelne upravuje a marinuje. Na marinovanie môžeme použiť sójovú omáčku, horčicu, tekutý dym či korenie.

Najlepšiu chuť má čerstvý doma vyrábaný. Vyrába sa zo strukovín alebo obilia.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže huba Rhizopus nemôže prerásť cez tvrdé šupky, treba ich odstrániť, narušiť rozlámaním, rozpraskať uvarením alebo nahrubo po uvarení rozsekať v mixéri, aby sa dostala dovnútra. Taktiež je možné kúpiť strukoviny už zbavené šupky.

Zbaviť šupiek

Sóju dokážeme zbaviť šupiek aj podomácky za sucha alebo za mokra. Pri suchom spôsobe mlynčekom na mletie obilia sóju prepolíme, čím sa značná časť šupiek uvoľní.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 530
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 477
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 788
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 008
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 928
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 611
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 901
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu