SME
Pondelok, 4. júl, 2022 | Meniny má Prokop

Ochutnali ste už tempeh?

Tento vegetariánsky pokrm si veľmi rýchlo obľúbite aj ľahko pripravíte.

(Zdroj: AdobeStock)

Tempeh je chutný vegetariánsky pokrm, pôvodom z tradičnej indonézskej kuchyne. Dá sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ale môžeme si ho vyrobiť aj doma.

Vyrába sa zo sóje prerastaním ušľachtilou hubou rodu Rhizopus oligosporus.

Podiel bielkovín v sóji predstavuje až 36 – 40 %, avšak jej spracovaním na tempeh sa sójové bielkoviny stávajú pre človeka ľahšie stráviteľnými.

Tempeh má jemnú krémovú chuť a príjemnú orieškovú arómu. Hodí sa na vysmážanie, grilovanie, do rizota, na špagety, so zeleninou, na suši, jednohubky či ako tempeh-burger.

Pred samotnou konzumáciou sa tepelne upravuje a marinuje. Na marinovanie môžeme použiť sójovú omáčku, horčicu, tekutý dym či korenie.

Najlepšiu chuť má čerstvý doma vyrábaný. Vyrába sa zo strukovín alebo obilia.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže huba Rhizopus nemôže prerásť cez tvrdé šupky, treba ich odstrániť, narušiť rozlámaním, rozpraskať uvarením alebo nahrubo po uvarení rozsekať v mixéri, aby sa dostala dovnútra. Taktiež je možné kúpiť strukoviny už zbavené šupky.

Zbaviť šupiek

Sóju dokážeme zbaviť šupiek aj podomácky za sucha alebo za mokra. Pri suchom spôsobe mlynčekom na mletie obilia sóju prepolíme, čím sa značná časť šupiek uvoľní.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  2. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  3. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  4. Má len 17 rokov a pracoval už pre americkú armádu aj slovenské ministerstvo
  5. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  7. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  8. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  1. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  2. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  3. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  4. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  5. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  6. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 790
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 836
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 9 927
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 425
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 371
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 888
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 2 700
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 595
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Najlepšie ekofarmy Slovenska predstaví BROZ v programe Krajina živá.


30. jún

Vedeli ste, že niektoré kvety neponúkajú hmyzu nektár, ale olej a iné sa dokážu nežiaducich zlodejov peľu zbaviť?


Marek Semelbauer a 1 ďalší 28. jún

Genetická, druhová a ekosystémová rozmanitosť je oveľa dôležitejšia ako sme si mysleli.


Jakub Cíbik 24. jún

Bolo by na škodu, aby ich nadobro rozhrýzol zub času. Zachraňujte, čo sa dá.


22. jún
SkryťZatvoriť reklamu