SME

Ochutnali ste už tempeh?

Tento vegetariánsky pokrm si veľmi rýchlo obľúbite aj ľahko pripravíte.

(Zdroj: AdobeStock)

Tempeh je chutný vegetariánsky pokrm, pôvodom z tradičnej indonézskej kuchyne. Dá sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ale môžeme si ho vyrobiť aj doma.

Vyrába sa zo sóje prerastaním ušľachtilou hubou rodu Rhizopus oligosporus.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podiel bielkovín v sóji predstavuje až 36 – 40 %, avšak jej spracovaním na tempeh sa sójové bielkoviny stávajú pre človeka ľahšie stráviteľnými.

Tempeh má jemnú krémovú chuť a príjemnú orieškovú arómu. Hodí sa na vysmážanie, grilovanie, do rizota, na špagety, so zeleninou, na suši, jednohubky či ako tempeh-burger.

SkryťVypnúť reklamu

Pred samotnou konzumáciou sa tepelne upravuje a marinuje. Na marinovanie môžeme použiť sójovú omáčku, horčicu, tekutý dym či korenie.

Najlepšiu chuť má čerstvý doma vyrábaný. Vyrába sa zo strukovín alebo obilia.

Keďže huba Rhizopus nemôže prerásť cez tvrdé šupky, treba ich odstrániť, narušiť rozlámaním, rozpraskať uvarením alebo nahrubo po uvarení rozsekať v mixéri, aby sa dostala dovnútra. Taktiež je možné kúpiť strukoviny už zbavené šupky.

Zbaviť šupiek

Sóju dokážeme zbaviť šupiek aj podomácky za sucha alebo za mokra. Pri suchom spôsobe mlynčekom na mletie obilia sóju prepolíme, čím sa značná časť šupiek uvoľní.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  2. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  3. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  4. Ľuboš Fellner otvorene
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  1. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  2. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  3. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  4. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  5. Ľuboš Fellner otvorene
  6. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  7. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  8. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 23 406
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 18 151
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 316
  4. Ľuboš Fellner otvorene 6 759
  5. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 388
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 5 931
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 894
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 251
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší

Ako sa dá pestovať a aké je jeho využitie.


a 1 ďalší

Najvyššie šance na objav sú práve teraz.


Adrián Purkart a 1 ďalší 2
SkryťZatvoriť reklamu