Na breze rastie veľa liečivých húb. Najpozoruhodnejšou je čaga - ryšavec šikmý, o ktorej už isto každý počul, no málokomu sa ju podarilo nájsť.
Nemenej pozoruhodný je brezovník, viažuci sa tiež výlučne k tejto drevine. Aké mnohoraké využitie mala breza, jej drevo a kôra v minulosti?
Čaga
Čaga – ryšavec šikmý (CZ rezavec šikmý, Inonotus obliquus) je pre svoje liečivé účinky známa už od dávnych čias. Pôsobí vynikajúco na podporu imunity a má silné protirakovinové účinky. Spomedzi všetkých rastlín a húb má asi najvýraznejšie antioxidačné vlastnosti.
Na západe a severe Európy a v Amerike sa čaga predáva ako „superfood” (v preklade: úžasná potravina – týmto pojmom sa označujú potraviny s výnimočnými liečivými vlastnosťami).
Čaga je čierna huba, ktorá rastie najmä na breze. Môžeme ju zbierať po celý rok, väčšinou tak, že ju odsekneme zo stromu. Potom ju treba nakrájať či pomlieť, ideálne kým je ešte mäkká, pretože keď vyschne, rýchlo zdrevnatie. Kým ju uzavrieme do sklenenej nádoby, treba ju dobre usušiť.

Z čagy sa zvyknú robiť odvary. Niektoré látky, ktorými disponuje, však nie sú rozpustné vo vode, takže sa z nej pripravujú aj tinktúry, na výrobu ktorých sa využíva alkohol.