S novými ovocnými druhmi akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Vznikajú krížením jestvujúcich ovocných druhov, prípadne viacnásobným či spätným krížením. Jedným z nich je aj pluot.
Pluot je samostatný druh kôstkového ovocia, ktorého názov pochádza z anglických slov plum a apricot, čiže druhov, z ktorých pochádza.
Botanicky ide o spätné kríženie plumcotu (sliva x marhuľa) so slivou. Výsledné odrody preto v sebe nesú 75 % genetickej informácie japonskej slivy a 25 % marhule. Odrody sú obľúbené pre farbu a veľkosť plodov, rozmanitosť a najmä pevnosť, vďaka ktorej sa veľmi dobre prepravujú a skladujú.
V Amerike nahradili slivky
Odrody pluotov sú veľmi obľúbené najmä v Severnej Amerike, kde prakticky nahradili klasické odrody európskych sliviek. Predajcom totiž veľmi vyhovovala pevnosť plodov, ktorá umožňovala dlhšie zotrvanie na pultoch predajní bez poškodenia či straty kvality.
Na tento trend reagovala následne aj ovocinárska veľkovýroba, vďaka čomu tam pluoty získali svoju pevnú pozíciu v ovocinárskom segmente.

U nás sa tento druh dlhé desaťročia prakticky nepestoval, keďže európsky zákazník uprednostňuje skôr klasické slivky a poloslivky, ktoré sa doplnkovo kombinujú s ringlotami a japonskými slivami z dovozu.