SME

Dula a mišpuľa sa vracajú do našich záhrad

Zabudnuté druhy ovocia treba vrátiť do našich záhrad.

(Zdroj: PIXABAY)

Mišpuľa, dula - tieto ovocné druhy majú niekoľko spoločných vlastností: kvitnú neskôr, takže ich nepoškodzuje jarný mráz. Majú plody, ktoré sú v surovom stave nekonzumovateľné, až na výnimky niektorých odrôd.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ich plody zväčša musia buď premrznúť, alebo sa musia tepelne spracovať. Sú nenáročné na výživu a mávajú každoročne dobrú úrodu.

Dula podlhovastá

Dula pochádza zo Zakaukazska, odkiaľ sa postupne rozšírila do Malej Ázie a Perzie. Do Európy ju priviezli Rimania a Gréci. V súčasnosti je rozšírená v južnej Európe, hlavne v Španielsku, Portugalsku či vo Francúzsku. Na našom území je hojne pestovaná na východnom Slovensku, ale jednotlivo sa objavuje v záhradkách na celom našom území.

SkryťVypnúť reklamu

Duly sa využívajú aj ako podpník na dosiahnutie nižšieho rastu ovocín, napríklad pri pestovaní hrušiek.

Dula je náročnejšia na lokalitu pestovania, vyhovujú jej záhrevné pôdy dobre zásobené živinami. Vyžaduje teplé stanovište, podobne ako mišpuľa.

Duly sadíme v spone 4 x 5 m. Udržiavame nezahustené koruny, ale jednotlivé vetvy neskracujeme, pretože dula rodí najmä na koncoch výhonov. Pomerne plytko zakoreňuje, preto ju neokopávame. Korene sú citlivé aj na namŕzanie. Z týchto dôvodov je pri jej pestovaní veľmi vhodné nastielanie organickou hmotou.

Plody môžu mať tvar jabĺk alebo hrušiek a sú vhodné na kuchynské spracovanie. Nie sú náchylné na predčasné opadávanie, zber posúvame na koniec októbra až začiatok novembra. Sú vhodné na prípravu kompótov, muštov, marmelád a vín. Znamenité sú na prípravu čatní. V Španielsku sa z dúl pripravuje takzvaný ovocný chlieb dulce de membrillo.

SkryťVypnúť reklamu

Po dozretí sú plody výrazne aromatické, preto sa v minulosti dávali do skríň a šatníkov na odpudzovanie molí.

V ovocinárstvach sa dnes už môžeme stretnúť aj s mäkkoplodými odrodami, ktoré dozrievajú na strome.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 972
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 911
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 008
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 778
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 158
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu