SME

Navštívte s nami vinicu Tále

Čím starší vinič, tým lepšie víno. Rača ostáva verná Frankovke modrej. Skupina nadšencov tu zrevitalizovala historickú vinicu Tále.

(Zdroj: archív)

Nie je nad to vychutnať si pohľad na mesto s vínom dorobeným priamo z tu dopestovaného hrozna,“ povedal Marek Novotný, ktorý sa počas výletu prišiel pozrieť do obnovenej vinice Tále nad Račou v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S pohárom račianskej frankovky v ruke si užíval výhľad na večerné mesto svetielkujúce v diaľke.

Sny a fyzická drina

Vinica Tále je jednou z najstarších v Rači. Prvá zmienka o nej sa objavuje v urbárskych písomnostiach už v roku 1768. Počas kolektivizácie za minulého režimu prešla pod správu JRD, ale po reštitúciách sa dostala do rúk viacerých vlastníkov a postupne pustla. Až kým nepadla do oka Jozefovi Mórikovi a jeho štyrom kamarátom.

SkryťVypnúť reklamu

„Bývam dole pod vinicou a chodil som sem každý deň. Bol to náš sen niečo s ňou urobiť,“ vyznáva sa Mórik.

Vinica má podľa neho krásnu polohu s celodenným slnkom, vďaka čomu sa tu rodí jedna z najlepších frankoviek. Ďalším faktorom, ktorému tu dopestovaná frankovka vďačí za svoju nezameniteľnú chuť, je pôdne zloženie.

Čím je výnimočná

„Práve v týchto miestach sa zhutňuje takzvaná biela žula, po račiansky buchel. Tá dáva račianskym frankovkám mineralitu a výnimočnosť,“ hovorí Jozef Mórik, ktorému frankovka, považovaná aj za najľahšie červené víno, svojou chuťou a históriou učarovala.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 996
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 868
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 121
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 637
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 831
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu