Nie je nad to vychutnať si pohľad na mesto s vínom dorobeným priamo z tu dopestovaného hrozna,“ povedal Marek Novotný, ktorý sa počas výletu prišiel pozrieť do obnovenej vinice Tále nad Račou v Bratislave.
S pohárom račianskej frankovky v ruke si užíval výhľad na večerné mesto svetielkujúce v diaľke.
Sny a fyzická drina
Vinica Tále je jednou z najstarších v Rači. Prvá zmienka o nej sa objavuje v urbárskych písomnostiach už v roku 1768. Počas kolektivizácie za minulého režimu prešla pod správu JRD, ale po reštitúciách sa dostala do rúk viacerých vlastníkov a postupne pustla. Až kým nepadla do oka Jozefovi Mórikovi a jeho štyrom kamarátom.
„Bývam dole pod vinicou a chodil som sem každý deň. Bol to náš sen niečo s ňou urobiť,“ vyznáva sa Mórik.
Vinica má podľa neho krásnu polohu s celodenným slnkom, vďaka čomu sa tu rodí jedna z najlepších frankoviek. Ďalším faktorom, ktorému tu dopestovaná frankovka vďačí za svoju nezameniteľnú chuť, je pôdne zloženie.

Čím je výnimočná
„Práve v týchto miestach sa zhutňuje takzvaná biela žula, po račiansky buchel. Tá dáva račianskym frankovkám mineralitu a výnimočnosť,“ hovorí Jozef Mórik, ktorému frankovka, považovaná aj za najľahšie červené víno, svojou chuťou a históriou učarovala.