SME

Hoci sú potočník aj krkoška chutné, zostali zabudnuté

Koreňová zelenina priamo z prírody? Ochutnajte korene, ktoré zbierali naši predkovia.

Krkoška sa pestuje a zberá pre zhrubnuté útvary podobné
koreňom.Krkoška sa pestuje a zberá pre zhrubnuté útvary podobné koreňom. (Zdroj: AdobeStock)

Krkoška patrila medzi najbežnejšie druhy koreňovej zeleniny pestované či zberané v stredoveku v Európe. Jej komerčné pestovanie sa neujalo, takisto ako pri potočníku sladkom. Krkoška je dnes vychytenou lahôdkou v luxusných reštauráciách na Západe. Poznáte niektoré jedlé zvončeky?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krkoška hľuznatá (Chaerophyllum bulbosum), po česky krabilice hlíznatá, sa tešila pozornosti nielen vďaka tomu, že tieto „korene“ sú veľmi chutné. Miestami sa nazývali aj zemné gaštany alebo zemné orechy.

Krkoška bola vyhľadávaná aj pre svoje zaujímavé nutričné hodnoty. Obsahuje proteíny a množstvo škrobu, a to až 57 percent. Ešte v 16. storočí si ju Clusius všimol medzi ostatným tovarom na trhu vo Viedni. V 19. storočí, keď v Európe vypukol hladomor pre pleseň zemiakovú, dostala sa krkoška opäť do pozornosti.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr však upadla do zabudnutia, dnes ju poznajú už vari len šéfkuchári luxusných reštaurácií v západnej Európe a niekoľko uchovávateľov raritných plodín na našom kontinente.

Rastie pozdĺž vodných tokov

Krkoška hľuznatá je dvojročná rastlina. Patrí do čeľade mrkvovitých. Rastie aj u nás v teplejších oblastiach vo vlhkom prostredí, pozdĺž vodných tokov, vo svetlých lužných lesoch, na vlhkých pôdach.

V prvom roku vytvára pod zemou zhrubnuté útvary (presnejšie z botanického hľadiska ide o hypokotyl – zhrubnutú spodnú časť stonky) podobné koreňom. Sú krátke, hrubé, na povrchu sivohnedé, vnútri bieložlté.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
Súvisiace témy: Príroda
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  3. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 843
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 798
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 603
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 422
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 3 104
  6. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 100
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 149
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 1 957
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu