SME

Hoci sú potočník aj krkoška chutné, zostali zabudnuté

Koreňová zelenina priamo z prírody? Ochutnajte korene, ktoré zbierali naši predkovia.

Krkoška sa pestuje a zberá pre zhrubnuté útvary podobné
koreňom.Krkoška sa pestuje a zberá pre zhrubnuté útvary podobné koreňom. (Zdroj: AdobeStock)

Krkoška patrila medzi najbežnejšie druhy koreňovej zeleniny pestované či zberané v stredoveku v Európe. Jej komerčné pestovanie sa neujalo, takisto ako pri potočníku sladkom. Krkoška je dnes vychytenou lahôdkou v luxusných reštauráciách na Západe. Poznáte niektoré jedlé zvončeky?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krkoška hľuznatá (Chaerophyllum bulbosum), po česky krabilice hlíznatá, sa tešila pozornosti nielen vďaka tomu, že tieto „korene“ sú veľmi chutné. Miestami sa nazývali aj zemné gaštany alebo zemné orechy.

Krkoška bola vyhľadávaná aj pre svoje zaujímavé nutričné hodnoty. Obsahuje proteíny a množstvo škrobu, a to až 57 percent. Ešte v 16. storočí si ju Clusius všimol medzi ostatným tovarom na trhu vo Viedni. V 19. storočí, keď v Európe vypukol hladomor pre pleseň zemiakovú, dostala sa krkoška opäť do pozornosti.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr však upadla do zabudnutia, dnes ju poznajú už vari len šéfkuchári luxusných reštaurácií v západnej Európe a niekoľko uchovávateľov raritných plodín na našom kontinente.

Rastie pozdĺž vodných tokov

Krkoška hľuznatá je dvojročná rastlina. Patrí do čeľade mrkvovitých. Rastie aj u nás v teplejších oblastiach vo vlhkom prostredí, pozdĺž vodných tokov, vo svetlých lužných lesoch, na vlhkých pôdach.

V prvom roku vytvára pod zemou zhrubnuté útvary (presnejšie z botanického hľadiska ide o hypokotyl – zhrubnutú spodnú časť stonky) podobné koreňom. Sú krátke, hrubé, na povrchu sivohnedé, vnútri bieložlté.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Príroda
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 874
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 564
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 508
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 278
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 244
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu