SME

Hoci sú potočník aj krkoška chutné, zostali zabudnuté

Koreňová zelenina priamo z prírody? Ochutnajte korene, ktoré zbierali naši predkovia.

Krkoška sa pestuje a zberá pre zhrubnuté útvary podobné
koreňom.Krkoška sa pestuje a zberá pre zhrubnuté útvary podobné koreňom. (Zdroj: AdobeStock)

Krkoška patrila medzi najbežnejšie druhy koreňovej zeleniny pestované či zberané v stredoveku v Európe. Jej komerčné pestovanie sa neujalo, takisto ako pri potočníku sladkom. Krkoška je dnes vychytenou lahôdkou v luxusných reštauráciách na Západe. Poznáte niektoré jedlé zvončeky?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krkoška hľuznatá (Chaerophyllum bulbosum), po česky krabilice hlíznatá, sa tešila pozornosti nielen vďaka tomu, že tieto „korene“ sú veľmi chutné. Miestami sa nazývali aj zemné gaštany alebo zemné orechy.

Krkoška bola vyhľadávaná aj pre svoje zaujímavé nutričné hodnoty. Obsahuje proteíny a množstvo škrobu, a to až 57 percent. Ešte v 16. storočí si ju Clusius všimol medzi ostatným tovarom na trhu vo Viedni. V 19. storočí, keď v Európe vypukol hladomor pre pleseň zemiakovú, dostala sa krkoška opäť do pozornosti.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr však upadla do zabudnutia, dnes ju poznajú už vari len šéfkuchári luxusných reštaurácií v západnej Európe a niekoľko uchovávateľov raritných plodín na našom kontinente.

Rastie pozdĺž vodných tokov

Krkoška hľuznatá je dvojročná rastlina. Patrí do čeľade mrkvovitých. Rastie aj u nás v teplejších oblastiach vo vlhkom prostredí, pozdĺž vodných tokov, vo svetlých lužných lesoch, na vlhkých pôdach.

V prvom roku vytvára pod zemou zhrubnuté útvary (presnejšie z botanického hľadiska ide o hypokotyl – zhrubnutú spodnú časť stonky) podobné koreňom. Sú krátke, hrubé, na povrchu sivohnedé, vnútri bieložlté.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Príroda, Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  5. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  6. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  7. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  8. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  5. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  7. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  8. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 832
  2. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 885
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 768
  4. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 4 603
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 188
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 164
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 270
  8. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 077
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu