Naši predkovia dobre poznali všestranné vlastnosti chrenu. Je rozšírený takmer po celej Európe. Predmetom zberu býva hrubý, ideálne jednoročný kolový koreň, ale aj listy alebo kvety. V tomto čase sa vykopáva podzemná časť.
Aby mohlo dôjsť k aktivovaniu účinných látok, ktoré sú v chrene obsiahnuté, musí prebehnúť enzymatické štiepenie. To možno dosiahnuť rozdrvením jeho buniek. Koreň sa olúpe a postrúha na struháku, v kuchynskom robote alebo podrví na mäsovom mlynčeku.
Chren má priaznivý účinok na zdravie človeka. Používa sa vnútorne vo forme sirupov, macerátov, kašiek alebo zvonka vo forme obkladov. Vysadený v záhrade alebo vo forme organického postreku ochraňuje zeleninu, ovocné stromy, kríky aj okrasné rastliny pred nežiaducimi organizmami a listovými chorobami.
Pri pestovaní zemiakov, uhoriek i broskýň
Chren vylučuje látky, ktoré potláčajú šírenie vírusových, plesňových a hubových ochorení. Používa sa proti kučeravosti broskýň, plesni uhoriek, monilióze jadrovín a kôstkovín, hnedej hnilobe jabloní, múčnatke.

Účinkuje ako prírodný odpudzovač pásavky zemiakovej, vošiek, húseníc a ploštíc. Najviac je propagovaná výsadba chrenu pod broskyne ako prevencia proti kučeravosti.