SME

Sezóna jedlých gaštanov je v plnom prúde

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

(Zdroj: PIXABAY)

Pestovanie gaštana jedlého sa po Európe šíri už od čias antiky. Gaštan má kvalitnejšie drevo ako dub. Vyrábali sa z neho aj vínne sudy. Medicínsky sa využívali listy, kôra i plody. Tie zároveň slúžili ako pokrm širokých vrstiev obyvateľstva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovensko tvorí severnú hranicu výskytu gaštana jedlého. Kam za ich plodmi? Nájdeme ich na okrajoch lesov našich južných pohorí alebo priamo v gaštaniciach.

Pôvod a výskyt gaštanov

Dekoratívne stromy gaštana jedlého obľubujú teplejšie oblasti, preto ich nájdeme v južnejších oblastiach Slovenska. Tu sa nachádzajú aj najväčšie gaštanice, napríklad v Jelenici, Horných Lefantovciach, Radošine a pri Modrom Kameni, kde sa aj každoročne organizujú Gaštanové slávnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Akostnejšie odrody gaštana sa do Grécka dostali z Malej Ázie asi v 5.storočí, neskôr sa rozšírili do zvyšných oblastí Európy, vhodných na pestovanie.

U nás sa začali pestovať približne koncom 17. storočia. Tieto nezameniteľné plody sa rýchlo stali súčasťou našej kuchyne. Počas rokov neúrody na poliach práve gaštan jedlý neraz odvrátil hladomor. Predtým sa hojne zberali skôr plody duba a buka.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. V Malackách vybudovali čajové impérium
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 525
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 238
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 635
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 6 637
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 423
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 280
  7. Ľuboš Fellner otvorene 4 228
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 3 841
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší

Ako sa dá pestovať a aké je jeho využitie.


a 1 ďalší

Najvyššie šance na objav sú práve teraz.


Adrián Purkart a 1 ďalší 2
SkryťZatvoriť reklamu