Od prvého januára 2021 nás čaká povinné triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Záhradkári si naliehavosť týchto opatrení uvedomujú už dávnejšie a odpad kompostujú. Prichádzajúce zmeny sa však dotknú všetkých domácností, aj tých, ktoré sa doposiaľ bioodpadom vôbec nezapodievali.
Naši prastarí rodičia túto tému riešiť nemuseli. Vážili si jedlo, boli zaň vďační. Zvyšky neostávali. A ak predsa áno, postarali sa o ne domáce zvieratá, ktoré sa chovali takmer v každej rodine na vidieku.
Ruka v ruke s postupným utlmovaním chovu zvierat a migráciou ľudí do miest sa zvyšky jedla začali vyhadzovať do komunálneho odpadu.
Väčší producenti bioodpadu, ako napríklad jedálne či reštaurácie, mali svojich odberateľov odpadu – chovateľov ošípaných, ktorí si pomyje pravidelne vyzdvihovali.
Tento spôsob nakladania s pomyjami existuje naďalej, hoci je už dlhšie nelegálny, a to najmä pre intenzifikáciu chovov a rozšírenie rôznych ľahko prenosných chorôb – najnovšie to bol africký mor ošípaných.

Tisíce ton jedla v odpade
Účelom nového zákona o kuchynskom bioodpade je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach, kde produkujú skleníkové plyny a znečisťujú životné prostredie.
Bioodpad tvorí až 40 – 50 % komunálneho odpadu. Odhaduje sa, že na Slovensku ročne skončia v odpade až desiatky tisíc ton jedla. Žijeme v šťastnej dobe, keď je jedlo ľahko dostupné väčšine nášho obyvateľstva.