SME

Žalude ponechávame zveri, kedysi sme ich však jedli aj my

Dnes už poznáme až 70 receptov na využitie žaluďov v kuchyni. Stane sa z nich jedlo budúcnosti?

(Zdroj: PIXABAY)

Plody dubov – žalude, tisíce rokov patrili medzi najvýznamnejšie potraviny. Ich využitie by sa dalo rozsahom prirovnať k dnešnému využitiu zemiakov, keďže pre obyvateľstvo v minulosti boli základným zdrojom škrobu v potrave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žalude sa zberali a konzumovali takmer na celej severnej pologuli od juhu až po sever Európy, v severnej Afrike, na Blízkom východe, v Ázii a Amerike od Mexika až po Aljašku – teda všade tam, kde rastú.

Treba pripomenúť, že európske svetlé dubové lesy, vypásané stádami, určovali ráz krajiny ešte pred niekoľkými stáročiami, a mohutné solitérne duby boli ešte pred 1500 rokmi stredobodom kultúrno-spoločenského diania, rituálov, slávností a zvyklostí širokých vrstiev obyvateľstva.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď jedenie žaluďov bolo v minulosti normálne a úplne samozrejmé, pri väčšine druhov, žiaľ, nestačí len vylúpať orech a zjesť ho. Žalude totiž obsahujú taníny, preto keď skúsite zjesť žaluď v surovom stave, hneď vám stŕpne jazyk. Sú však aj druhy dubov, ktorých plody nie sú trpké a môžu sa jesť aj surové.

Je to napríklad dub veľkoplodý z Ameriky, dub cezmínový z juhu Európy alebo náš vzácny druh: dub plstnatý. Veľmi výnimočne sa stáva že plody našich najbežnejších druhov, dubu letného či zimného, obsahujú málo tanínu alebo ho vôbec neobsahujú.

Ak poznáte takéto stromy vo svojom okolí, prosím, napíšte nám do redakcie mesačníka Doma v záhrade.

Varením i bez varenia

Taníny sa zo žaluďov dajú odstrániť niekoľkými spôsobmi. Najbežnejšie sa máčali vo vode s popolom. Taktiež sa žalude máčali v čistej vode. Vodu bolo treba viackrát vymeniť, až kým sa jej farba prestala meniť na hnedú. Niektoré kmene vyplachovali tanín zo žaluďov v potokoch. Tanín sa dá zo žaluďov odstrániť aj za jednu hodinu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Lesy

Súvisiace témy: Rastliny, Celiakia, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 967
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 939
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 006
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 944
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 399
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 223
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 971
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 831
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu