SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky
JEDLÝ LES

Žalude ponechávame zveri, kedysi sme ich však jedli aj my

Dnes už poznáme až 70 receptov na využitie žaluďov v kuchyni. Stane sa z nich jedlo budúcnosti?

(Zdroj: PIXABAY)

Plody dubov – žalude, tisíce rokov patrili medzi najvýznamnejšie potraviny. Ich využitie by sa dalo rozsahom prirovnať k dnešnému využitiu zemiakov, keďže pre obyvateľstvo v minulosti boli základným zdrojom škrobu v potrave.

Žalude sa zberali a konzumovali takmer na celej severnej pologuli od juhu až po sever Európy, v severnej Afrike, na Blízkom východe, v Ázii a Amerike od Mexika až po Aljašku – teda všade tam, kde rastú.

Treba pripomenúť, že európske svetlé dubové lesy, vypásané stádami, určovali ráz krajiny ešte pred niekoľkými stáročiami, a mohutné solitérne duby boli ešte pred 1500 rokmi stredobodom kultúrno-spoločenského diania, rituálov, slávností a zvyklostí širokých vrstiev obyvateľstva.

Aj keď jedenie žaluďov bolo v minulosti normálne a úplne samozrejmé, pri väčšine druhov, žiaľ, nestačí len vylúpať orech a zjesť ho. Žalude totiž obsahujú taníny, preto keď skúsite zjesť žaluď v surovom stave, hneď vám stŕpne jazyk. Sú však aj druhy dubov, ktorých plody nie sú trpké a môžu sa jesť aj surové.

SkryťVypnúť reklamu

Je to napríklad dub veľkoplodý z Ameriky, dub cezmínový z juhu Európy alebo náš vzácny druh: dub plstnatý. Veľmi výnimočne sa stáva že plody našich najbežnejších druhov, dubu letného či zimného, obsahujú málo tanínu alebo ho vôbec neobsahujú.

Ak poznáte takéto stromy vo svojom okolí, prosím, napíšte nám do redakcie mesačníka Doma v záhrade.

Varením i bez varenia

Taníny sa zo žaluďov dajú odstrániť niekoľkými spôsobmi. Najbežnejšie sa máčali vo vode s popolom. Taktiež sa žalude máčali v čistej vode. Vodu bolo treba viackrát vymeniť, až kým sa jej farba prestala meniť na hnedú. Niektoré kmene vyplachovali tanín zo žaluďov v potokoch. Tanín sa dá zo žaluďov odstrániť aj za jednu hodinu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Faktúra, ktorou sa zasadíte o zelenšiu budúcnosť
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 498
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 681
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 842
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 298
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 928
  6. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 917
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 832
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 318
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 923
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V škole v Plešivci je v karanténe aj 30 percent učiteľov na druhom stupni.


17. sep
Eduard Žitňanský

Pretože inflácia straší všetkých, všetci sa pýtajú na príčiny rastu cien.


17. sep
Ženy protestujú proti obmedzeniu interrupcií v Texase.

Snahy započalo KDH už v 90. rokoch.


14. sep
Zasadacia miestnosť.

Zamestnancov lákajú modernejšie priestory.


15. sep

Neprehliadnite tiež

Dá sa využiť krajina takým spôsobom, z ktorého budú mať úžitok fauna aj ľudia?


Michal Pástor a 1 ďalší 17. sep

Poznáte tento neobyčajný strom? Ak nie, je najvyšší čas to napraviť.


15. sep

Od semienka - po semienko. Pestovanie na osivo je niekoľko mesiacov dlhý proces, pričom odmena príde až o rok.


13. sep

V minulosti využívaná hojne, dnes na uplatnenie inak ako v čaji ešte len čaká.


Václav Michalička 10. sep
Skryť Zatvoriť reklamu