SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
JEDLÝ LES

Žalude ponechávame zveri, kedysi sme ich však jedli aj my

Dnes už poznáme až 70 receptov na využitie žaluďov v kuchyni. Stane sa z nich jedlo budúcnosti?

(Zdroj: PIXABAY)

Plody dubov – žalude, tisíce rokov patrili medzi najvýznamnejšie potraviny. Ich využitie by sa dalo rozsahom prirovnať k dnešnému využitiu zemiakov, keďže pre obyvateľstvo v minulosti boli základným zdrojom škrobu v potrave.

Žalude sa zberali a konzumovali takmer na celej severnej pologuli od juhu až po sever Európy, v severnej Afrike, na Blízkom východe, v Ázii a Amerike od Mexika až po Aljašku – teda všade tam, kde rastú.

Treba pripomenúť, že európske svetlé dubové lesy, vypásané stádami, určovali ráz krajiny ešte pred niekoľkými stáročiami, a mohutné solitérne duby boli ešte pred 1500 rokmi stredobodom kultúrno-spoločenského diania, rituálov, slávností a zvyklostí širokých vrstiev obyvateľstva.

Aj keď jedenie žaluďov bolo v minulosti normálne a úplne samozrejmé, pri väčšine druhov, žiaľ, nestačí len vylúpať orech a zjesť ho. Žalude totiž obsahujú taníny, preto keď skúsite zjesť žaluď v surovom stave, hneď vám stŕpne jazyk. Sú však aj druhy dubov, ktorých plody nie sú trpké a môžu sa jesť aj surové.

SkryťVypnúť reklamu

Je to napríklad dub veľkoplodý z Ameriky, dub cezmínový z juhu Európy alebo náš vzácny druh: dub plstnatý. Veľmi výnimočne sa stáva že plody našich najbežnejších druhov, dubu letného či zimného, obsahujú málo tanínu alebo ho vôbec neobsahujú.

Ak poznáte takéto stromy vo svojom okolí, prosím, napíšte nám do redakcie mesačníka Doma v záhrade.

Varením i bez varenia

Taníny sa zo žaluďov dajú odstrániť niekoľkými spôsobmi. Najbežnejšie sa máčali vo vode s popolom. Taktiež sa žalude máčali v čistej vode. Vodu bolo treba viackrát vymeniť, až kým sa jej farba prestala meniť na hnedú. Niektoré kmene vyplachovali tanín zo žaluďov v potokoch. Tanín sa dá zo žaluďov odstrániť aj za jednu hodinu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 006
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 410
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 293
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 536
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 258
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 130
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 768
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 665
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 107
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 9 940
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Lesy, Rastliny, Jedlo, Celiakia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Opatrenia budú prehodnocovať každý týždeň, Naď nevylučuje ani ich sprísnenie (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Michala Havrana

Kvôli strachu z tajomstva nedokážeme vnímať realitu (píše Michal Havran)

Od UFO k strachu z tajomstva.

Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.