Hoci je chov holubov nenáročný a nevyžaduje veľa priestoru vo dvore, v posledných desaťročiach sa z vidieka takmer nadobro vytratili. Pritom v dobre zabehnutom chove môžete počítať i s tuctom mláďat od jediného páru za sezónu.
Pre ktoré plemená sa rozhodnúť, ak vás viac ako široká škála tvarov, veľkostí a sfarbenia zaujíma úžitok z mäsa?
Je to najjemnejšie mäso, aké si dokážete predstaviť. Z mimoriadne tenučkých svalových vlákien s jemnými tónmi diviny v chuti. Ak ste už niekedy ochutnali holubiu polievku alebo sa vám na tanier dostal mladý pečený holúbok s plnkou, je to zážitok, ktorý zostáva v pamäti navždy.
Poštový holub
Ak hoci aj bez skúseností začnete s tromi pármi väčších, dobre stavaných poštárov, do konca sezóny môžete mať plný holubník tohtoročných výletkov.
Ide o plemeno, ktoré je mimoriadne životaschopné, s veľmi silným pudom pre spoľahlivý odchov mláďat. Nie je nutné, aby ste rozvíjali jeho talent pre rýchly let a navigáciu podľa vzoru súťažiacich drobnochovateľov.

Stačí, ak sa denne postaráte o napájanie a kŕmenie, pričom každý víkend pripravíte holubom vo voliére kúpeľ a vyčistíte holubník. Takýto chov je ako živá chladnička, do ktorej chodíte po celú sezónu po mladé diétne mäso. Neraz oveľa častejšie, ako by ste očakávali.
Na každom hniezde môžete počítať vždy s dvomi mláďatami, ktoré sa do mesiaca plne vyperia a stanú takmer úplne samostatnými.