SME

Ako chutí víno, ktoré sa vyrába tak ako pred 8 tisíc rokmi?

Ak ste ho ešte neochutnali, čím skôr to napravte. Nielenže dobre chutí a vyzerá, ale je i zdravé.

(Zdroj: PIXABAY)

Ak ste milovníkmi vína a cestovania, možno ste sa už s týmto jedinečným vínom stretli. Práve v oblasti južne od Kaukazu sa nachádza krajina vína – Gruzínsko, kde podľa historických prameňov vyrábajú výnimočné víno Qvevri už 8000 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pomenovanie po nádobe

Qvevri alebo kvevri je vlastne keramická nádoba podobná veľkej amfore. Vyrábajú sa z miestnej hliny, ktorá má vďaka vysokému obsahu čiastočiek striebra antibakteriálne účinky. Po vypálení týchto ručne robených nádob sa ich vnútro potrie včelým voskom, čím sa stávajú nepriepustnými a ľahšie udržiavateľnými.

SkryťVypnúť reklamu

Zvonka sa zvyknú sprevňovať drôtovým výpletom, ktorý sa zafixuje pieskovo-vápnovým cementom. To je jediný spôsob, ako nádobu spevniť a zabrániť praskaniu a rozbitie, keďže tie najväčšie môžu pojmúť až 15 tisíc litrov.

Tieto nádoby majú kónický tvar a sú „pochované“ až po krk v zemi, alebo lepšie povedané v piesku a štrku, aby sa absorbovali otrasy zeme a zaistil priechod vzduchu. Gruzínci majú na výrobu vín špeciálne pivnice zvané marani, kde možno nájsť kvevri rôznych veľkostí.

Materiál, tvar aj umiestnenie nádob zaistí výrobu toho najlepšieho vína, pri stabilnej teplote s rôznou dobou trvania zrenia.

Čím je toto víno výnimočné?

Zozbieraná úroda hrozna sa pomelie alebo rozšliape a s celými strapcami a stonkami sa naplní do nádob kvevri. Tradičný spôsob prípravy sa spolieha na to, že hrozno je pestované bez herbicídov, hnojív a akýchkoľvek postrekov. Práve „divé“ kvasinky žijúce na šupkách a stopkách spustia absolútne prírodné alkoholové kvasenie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alkohol

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 923
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 240
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 848
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 806
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 753
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 476
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 531
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 466
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu