Ak ste milovníkmi vína a cestovania, možno ste sa už s týmto jedinečným vínom stretli. Práve v oblasti južne od Kaukazu sa nachádza krajina vína – Gruzínsko, kde podľa historických prameňov vyrábajú výnimočné víno Qvevri už 8000 rokov.
Pomenovanie po nádobe
Qvevri alebo kvevri je vlastne keramická nádoba podobná veľkej amfore. Vyrábajú sa z miestnej hliny, ktorá má vďaka vysokému obsahu čiastočiek striebra antibakteriálne účinky. Po vypálení týchto ručne robených nádob sa ich vnútro potrie včelým voskom, čím sa stávajú nepriepustnými a ľahšie udržiavateľnými.
Zvonka sa zvyknú sprevňovať drôtovým výpletom, ktorý sa zafixuje pieskovo-vápnovým cementom. To je jediný spôsob, ako nádobu spevniť a zabrániť praskaniu a rozbitie, keďže tie najväčšie môžu pojmúť až 15 tisíc litrov.
Tieto nádoby majú kónický tvar a sú „pochované“ až po krk v zemi, alebo lepšie povedané v piesku a štrku, aby sa absorbovali otrasy zeme a zaistil priechod vzduchu. Gruzínci majú na výrobu vín špeciálne pivnice zvané marani, kde možno nájsť kvevri rôznych veľkostí.

Materiál, tvar aj umiestnenie nádob zaistí výrobu toho najlepšieho vína, pri stabilnej teplote s rôznou dobou trvania zrenia.
Čím je toto víno výnimočné?
Zozbieraná úroda hrozna sa pomelie alebo rozšliape a s celými strapcami a stonkami sa naplní do nádob kvevri. Tradičný spôsob prípravy sa spolieha na to, že hrozno je pestované bez herbicídov, hnojív a akýchkoľvek postrekov. Práve „divé“ kvasinky žijúce na šupkách a stopkách spustia absolútne prírodné alkoholové kvasenie.