SME

Ako chutí víno, ktoré sa vyrába tak ako pred 8 tisíc rokmi?

Ak ste ho ešte neochutnali, čím skôr to napravte. Nielenže dobre chutí a vyzerá, ale je i zdravé.

(Zdroj: PIXABAY)

Ak ste milovníkmi vína a cestovania, možno ste sa už s týmto jedinečným vínom stretli. Práve v oblasti južne od Kaukazu sa nachádza krajina vína – Gruzínsko, kde podľa historických prameňov vyrábajú výnimočné víno Qvevri už 8000 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pomenovanie po nádobe

Qvevri alebo kvevri je vlastne keramická nádoba podobná veľkej amfore. Vyrábajú sa z miestnej hliny, ktorá má vďaka vysokému obsahu čiastočiek striebra antibakteriálne účinky. Po vypálení týchto ručne robených nádob sa ich vnútro potrie včelým voskom, čím sa stávajú nepriepustnými a ľahšie udržiavateľnými.

SkryťVypnúť reklamu

Zvonka sa zvyknú sprevňovať drôtovým výpletom, ktorý sa zafixuje pieskovo-vápnovým cementom. To je jediný spôsob, ako nádobu spevniť a zabrániť praskaniu a rozbitie, keďže tie najväčšie môžu pojmúť až 15 tisíc litrov.

Tieto nádoby majú kónický tvar a sú „pochované“ až po krk v zemi, alebo lepšie povedané v piesku a štrku, aby sa absorbovali otrasy zeme a zaistil priechod vzduchu. Gruzínci majú na výrobu vín špeciálne pivnice zvané marani, kde možno nájsť kvevri rôznych veľkostí.

Materiál, tvar aj umiestnenie nádob zaistí výrobu toho najlepšieho vína, pri stabilnej teplote s rôznou dobou trvania zrenia.

Čím je toto víno výnimočné?

Zozbieraná úroda hrozna sa pomelie alebo rozšliape a s celými strapcami a stonkami sa naplní do nádob kvevri. Tradičný spôsob prípravy sa spolieha na to, že hrozno je pestované bez herbicídov, hnojív a akýchkoľvek postrekov. Práve „divé“ kvasinky žijúce na šupkách a stopkách spustia absolútne prírodné alkoholové kvasenie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alkohol

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 262
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 909
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 974
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 822
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 402
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu