SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Ako chutí víno, ktoré sa vyrába tak ako pred 8 tisíc rokmi?

Ak ste ho ešte neochutnali, čím skôr to napravte. Nielenže dobre chutí a vyzerá, ale je i zdravé.

(Zdroj: PIXABAY)

Ak ste milovníkmi vína a cestovania, možno ste sa už s týmto jedinečným vínom stretli. Práve v oblasti južne od Kaukazu sa nachádza krajina vína – Gruzínsko, kde podľa historických prameňov vyrábajú výnimočné víno Qvevri už 8000 rokov.

Pomenovanie po nádobe

Qvevri alebo kvevri je vlastne keramická nádoba podobná veľkej amfore. Vyrábajú sa z miestnej hliny, ktorá má vďaka vysokému obsahu čiastočiek striebra antibakteriálne účinky. Po vypálení týchto ručne robených nádob sa ich vnútro potrie včelým voskom, čím sa stávajú nepriepustnými a ľahšie udržiavateľnými.

Zvonka sa zvyknú sprevňovať drôtovým výpletom, ktorý sa zafixuje pieskovo-vápnovým cementom. To je jediný spôsob, ako nádobu spevniť a zabrániť praskaniu a rozbitie, keďže tie najväčšie môžu pojmúť až 15 tisíc litrov.

SkryťVypnúť reklamu

Tieto nádoby majú kónický tvar a sú „pochované“ až po krk v zemi, alebo lepšie povedané v piesku a štrku, aby sa absorbovali otrasy zeme a zaistil priechod vzduchu. Gruzínci majú na výrobu vín špeciálne pivnice zvané marani, kde možno nájsť kvevri rôznych veľkostí.

Materiál, tvar aj umiestnenie nádob zaistí výrobu toho najlepšieho vína, pri stabilnej teplote s rôznou dobou trvania zrenia.

Čím je toto víno výnimočné?

Zozbieraná úroda hrozna sa pomelie alebo rozšliape a s celými strapcami a stonkami sa naplní do nádob kvevri. Tradičný spôsob prípravy sa spolieha na to, že hrozno je pestované bez herbicídov, hnojív a akýchkoľvek postrekov. Práve „divé“ kvasinky žijúce na šupkách a stopkách spustia absolútne prírodné alkoholové kvasenie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 061
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 636
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 300
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 722
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 104
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 577
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 074
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.