SME

Ako spracovať úrodu sliviek zo záhrady

Slivky sú jedným z mála ovocí, ktoré sa môžu popýšiť najširšou paletou odrôd, tvarov, farieb i chutí. Nezabúdajte na ne.

(Zdroj: AdobeStock)

Sprevádzajú človeka pomerne dlhý čas, kôstky sa objavili už v nálezoch z najstarších prehistorických období. Slivka pochádza z Prednej Ázie, poznali ju už v starom Ríme či Grécku. V juhovýchodnej a strednej Európe patrí k najrozšírenejším ovocným druhom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už v roku 287 p. n. l. uvádza zakladateľ pomológie Theoprast vo svojej práci Erga kai hémerai medzi opismi 500 rastlín aj pestovanie a štepenie ovocných stromov a uvádza aj tri odrody sliviek.

Po rozšírení šarky sa oblasti pestovania zredukovali a výrazne sa obmenili odrody. Namiesto najviac rozšírenej odrody Bystrická sa začali pestovať odrody rezistentné alebo tolerantné k tomuto vírusovému ochoreniu.

SkryťVypnúť reklamu

Výhodou je, že dozrievajú postupne od leta až do skorej jesene. Využitie majú tiež všestranné. Či už plody zavaríme, upečieme koláč či lekvár. Tradíciu má i pálenie slivovice.

Konzumácia čerstvých sliviek má tiež svoje výhody, obsahujú vitamíny A, B1, B2, C, pektíny a minerály.

Pestovanie sliviek bolo v minulosti pre určité vrstvy obyvateľstva často jediným zdrojom príjmu.

Čerstvé ovocie má obmedzenú trvanlivosť a navyše obyvatelia postupne zistili, že väčší zisk ako samé slivky prináša slivovica, a preto vozili slivky do pálenice alebo ich páleničiari vykupovali od drobných pestovateľov. Slivovica sa vyvážala i za hranice, často i do Ameriky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 775
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 280
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 144
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 866
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 979
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 827
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 429
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu