Výborné klimatické podmienky na pestovanie ovocia, najmä sliviek, jabĺk a hrušiek a vzorná starostlivosť miestnych o ovocné stromy premenili myjavský región na známy ovocinársky kraj. Tradícia pestovania a dômyselného spracovania je živá aj dnes.
Naše putovanie za chýrnym myjavským ovocím a výrobkami z neho sme začali v obci Podbranč v časti Podzámok. Okružnú cestu sme si rozdelili na tri etapy.
Prvá etapa
Podbranč – Stará Myjava
(16 kilometrov)
Z obce Podbranč vedie do Myjavy modrá turistická značka. Priamo nad obcou sa vypína na malebnom brale pohraničný strážny hrad Branč z trinásteho storočia.
Na hrade sa vystriedalo asi 40 majiteľov. Medzi najznámejších patrili Matúš Čák Trenčiansky a Žigmund Luxemburský, s ktorého panovaním sa spájali najrozsiahlejšie prestavby.
Po vybudovaní kaštieľa v Sobotišti zostal hrad opustený, neskôr bol vypálený Turkami. Po zrekonštruovaní a čiastočnom zakonzervovaní dnes láka turistov a ponúka veľkolepé kruhové výhľady do okolitej malebnej krajiny.

Od hradu vedie chodník mierne zvlnenou krajinou, chvíľami osviežujúcim lesom, chvíľami rozkvitnutými, neuveriteľne farebne rôznorodými lúkami do Turej Lúky.

Odtiaľ popri ceste do Myjavy – centra tejto rázovitej kopaničiarskej oblasti.
Mesto Myjava je významnou etnografickou lokalitou s vlastnou ľudovou kultúrou a folklórnymi tradíciami, ktoré sa prezentujú aj na folklórnom festivale, ktorý sa každoročne uskutočňuje v júni.
My sme po červenej turistickej značke pokračovali popri poli s dozrievajúcimi červenými ríbezľami ešte päť kilometrov ďalej do Starej Myjavy. Stará Myjava je bývalá kopaničiarska obec, v blízkosti ktorej nájdete uprostred zalesnených svahov vodnú nádrž.