SME

Ako na svojpomocnú opravu starých okien?

Pôvodné okná na chalupe sa môžu s trochou šikovnosti zmeniť na nepoznanie.

(Zdroj: PIXABAY)

Vytlčené sklá, vypadaný tmel, zahrdzavené zámky a zvetrané drevo. Všetky staré obloky majú čosi spoločné. Ak sú však iba na letnej kuchyni, dielni alebo chalupe, lepšie padne predĺžiť im život ako vymeniť ich za nové.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci je oprava viac náplasťou ako úplným vyliečením boľačky, neraz môže pridať oblokom i desať rokov života navyše. Ak nebudete opravovať to, čo vás nepáli a sústredíte sa iba na najväčšie pochybenia, je veľká šanca, že okná opäť naplnia svoje poslanie. Aké sú najčastejšie problémy?

SkryťVypnúť reklamu

Vypadnutý tmel môžete doplniť

I ten najkvalitnejší sklenársky tmel časom popraská a oddelí a od podkladu. Najprv sa objavia na jeho povrchu ryhy, potom sa začne rozdeľovať na fragmenty a keď sa nadobro oddelí od dreva a skĺzne zo skla, padá na zem a otvára škáru, cez ktorú do rámu zateká. Ak chybu neopravíte, stáva sa väčšou a väčšou.

Možno ste nad tým nikdy nerozmýšľali, ale recept na výrobu sklenárskeho tmelu je natoľko jednoduchý, že sa nezmenil už niekoľko storočí. Stačí len nasýtiť ľanový olej plavenou kriedou a vymiesiť ju do podoby homogénnej pasty.

Ak si uvedomíte dôsledky, je vám úplne jasné, ako s ním treba zaobchádzať. Na čisté, prachu zbavené sklo priľne bez prípravy. Suchý drevený rám je lepšie vopred občerstviť fermežou v mieste styku. Tmelu bude trvať niekoľko dní, kým sa zatiahne a až dva týždne, kým nadobudne úplnú pevnosť.

SkryťVypnúť reklamu

Práve v tejto fáze by ste ho mali natrieť fermežou alebo olejovou farbou, aby si zachoval dlhovekosť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 8 014
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 621
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 317
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 093
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 095
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 862
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 708
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 141
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu