SME

Ako na pečenie domáceho chleba?

Kváskovaniu sa začalo venovať čoraz viac ľudí. Naučte sa upiecť domáci chlieb.

(Zdroj: PIXABAY)

Kvások je živý organizmus, stvoríte ho vlastnými rukami iba pomocou múky a vody. Aj keď to chce trochu času, trpezlivosti a odhodlania začať robiť veci inak.

Podľa správnosti by sa malo spojenie múky a vody volať kvas. Kvások ako ho poznáme, sa pripravuje z droždia, vody, múky a cukru. Milovníci domáceho pečenia bez droždia však svoj produkt familiárne volajú tiež kvások.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je oveľa zdravší ako klasické kvasnice a chlieb upečený z kváska má výbornú, nezameniteľnú chuť. Kvások totiž obsahuje mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú flóru.

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s celozrnnou múkou je ľahšie stráviteľný a nezaťažuje zbytočne organizmus. Okrem iného je takýto chlieb výbornou prevenciou civilizačných chorôb. Veľkou výhodou je, že vydrží oveľa dlhšie ako väčšina chlebov z obchodu a to vďaka mliečnym baktériám.

Ako kvások pripraviť?

Prvý deň: 100 g celozrnnej ražnej hladkej biomúky a asi 100 g vlažnej vody dáme do sedemdecového pohára, premiešame varechou, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote. Kvások nemiešame holými rukami.

Druhý deň a potom každodenne pridáme trocha múky, premiešme a prikryjeme priedušnou tkaninou. Môže byť čistá utierka či gáza.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 17 341
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 059
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 936
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 924
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 369
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 221
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 973
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 804
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu