SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Ako na pečenie domáceho chleba?

Kváskovaniu sa začalo venovať čoraz viac ľudí. Naučte sa upiecť domáci chlieb.

(Zdroj: PIXABAY)

Kvások je živý organizmus, stvoríte ho vlastnými rukami iba pomocou múky a vody. Aj keď to chce trochu času, trpezlivosti a odhodlania začať robiť veci inak.

Podľa správnosti by sa malo spojenie múky a vody volať kvas. Kvások ako ho poznáme, sa pripravuje z droždia, vody, múky a cukru. Milovníci domáceho pečenia bez droždia však svoj produkt familiárne volajú tiež kvások.

Je oveľa zdravší ako klasické kvasnice a chlieb upečený z kváska má výbornú, nezameniteľnú chuť. Kvások totiž obsahuje mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú flóru.

Spolu s celozrnnou múkou je ľahšie stráviteľný a nezaťažuje zbytočne organizmus. Okrem iného je takýto chlieb výbornou prevenciou civilizačných chorôb. Veľkou výhodou je, že vydrží oveľa dlhšie ako väčšina chlebov z obchodu a to vďaka mliečnym baktériám.

SkryťVypnúť reklamu

Ako kvások pripraviť?

Prvý deň: 100 g celozrnnej ražnej hladkej biomúky a asi 100 g vlažnej vody dáme do sedemdecového pohára, premiešame varechou, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote. Kvások nemiešame holými rukami.

Druhý deň a potom každodenne pridáme trocha múky, premiešme a prikryjeme priedušnou tkaninou. Môže byť čistá utierka či gáza.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 061
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 636
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 300
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 722
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 104
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 577
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 074
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.