SME

Ako na pečenie domáceho chleba?

Kváskovaniu sa začalo venovať čoraz viac ľudí. Naučte sa upiecť domáci chlieb.

(Zdroj: PIXABAY)

Kvások je živý organizmus, stvoríte ho vlastnými rukami iba pomocou múky a vody. Aj keď to chce trochu času, trpezlivosti a odhodlania začať robiť veci inak.

Podľa správnosti by sa malo spojenie múky a vody volať kvas. Kvások ako ho poznáme, sa pripravuje z droždia, vody, múky a cukru. Milovníci domáceho pečenia bez droždia však svoj produkt familiárne volajú tiež kvások.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je oveľa zdravší ako klasické kvasnice a chlieb upečený z kváska má výbornú, nezameniteľnú chuť. Kvások totiž obsahuje mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú flóru.

Spolu s celozrnnou múkou je ľahšie stráviteľný a nezaťažuje zbytočne organizmus. Okrem iného je takýto chlieb výbornou prevenciou civilizačných chorôb. Veľkou výhodou je, že vydrží oveľa dlhšie ako väčšina chlebov z obchodu a to vďaka mliečnym baktériám.

SkryťVypnúť reklamu

Ako kvások pripraviť?

Prvý deň: 100 g celozrnnej ražnej hladkej biomúky a asi 100 g vlažnej vody dáme do sedemdecového pohára, premiešame varechou, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote. Kvások nemiešame holými rukami.

Druhý deň a potom každodenne pridáme trocha múky, premiešme a prikryjeme priedušnou tkaninou. Môže byť čistá utierka či gáza.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 193
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 548
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 13 941
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 006
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 632
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 500
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 017
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu