SME

Ako na pečenie domáceho chleba?

Kváskovaniu sa začalo venovať čoraz viac ľudí. Naučte sa upiecť domáci chlieb.

(Zdroj: PIXABAY)

Kvások je živý organizmus, stvoríte ho vlastnými rukami iba pomocou múky a vody. Aj keď to chce trochu času, trpezlivosti a odhodlania začať robiť veci inak.

Podľa správnosti by sa malo spojenie múky a vody volať kvas. Kvások ako ho poznáme, sa pripravuje z droždia, vody, múky a cukru. Milovníci domáceho pečenia bez droždia však svoj produkt familiárne volajú tiež kvások.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je oveľa zdravší ako klasické kvasnice a chlieb upečený z kváska má výbornú, nezameniteľnú chuť. Kvások totiž obsahuje mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú flóru.

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s celozrnnou múkou je ľahšie stráviteľný a nezaťažuje zbytočne organizmus. Okrem iného je takýto chlieb výbornou prevenciou civilizačných chorôb. Veľkou výhodou je, že vydrží oveľa dlhšie ako väčšina chlebov z obchodu a to vďaka mliečnym baktériám.

Ako kvások pripraviť?

Prvý deň: 100 g celozrnnej ražnej hladkej biomúky a asi 100 g vlažnej vody dáme do sedemdecového pohára, premiešame varechou, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote. Kvások nemiešame holými rukami.

Druhý deň a potom každodenne pridáme trocha múky, premiešme a prikryjeme priedušnou tkaninou. Môže byť čistá utierka či gáza.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 16 001
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 006
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 781
  4. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 3 764
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 3 170
  6. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 2 806
  7. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 2 741
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 547
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu