Kvások je živý organizmus, stvoríte ho vlastnými rukami iba pomocou múky a vody. Aj keď to chce trochu času, trpezlivosti a odhodlania začať robiť veci inak.
Podľa správnosti by sa malo spojenie múky a vody volať kvas. Kvások ako ho poznáme, sa pripravuje z droždia, vody, múky a cukru. Milovníci domáceho pečenia bez droždia však svoj produkt familiárne volajú tiež kvások.
Je oveľa zdravší ako klasické kvasnice a chlieb upečený z kváska má výbornú, nezameniteľnú chuť. Kvások totiž obsahuje mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú flóru.
Spolu s celozrnnou múkou je ľahšie stráviteľný a nezaťažuje zbytočne organizmus. Okrem iného je takýto chlieb výbornou prevenciou civilizačných chorôb. Veľkou výhodou je, že vydrží oveľa dlhšie ako väčšina chlebov z obchodu a to vďaka mliečnym baktériám.

Ako kvások pripraviť?
Prvý deň: 100 g celozrnnej ražnej hladkej biomúky a asi 100 g vlažnej vody dáme do sedemdecového pohára, premiešame varechou, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote. Kvások nemiešame holými rukami.
Druhý deň a potom každodenne pridáme trocha múky, premiešme a prikryjeme priedušnou tkaninou. Môže byť čistá utierka či gáza.