Rastliny rozmnožujeme v podstate dvoma základnými spôsobmi. Generatívne – semenami, a vegetatívne – oddeľovaním a zakoreňovaním častí dospelých rastlín alebo odrezkov z nich.
V profesionálnej oblasti sa vegetatívne rozmnožovanie často využíva pri ovocinách a okrasných kvetoch, ale rovnako dobre môžeme tieto množiteľské postupy uplatniť aj podomácky pri pestovaní vlastnej zeleniny a vňatí do kuchyne.
Vegetatívnym spôsobom dokážeme rozmnožovať celú škálu záhradných plodín. Najlepším príkladom sú zemiaky. Stačí vykrojiť jedno zdravé očko s kúskom hľuzy, posypať rezné plochy popolom a zasadiť.
Takýmto jednoduchým spôsobom napestujeme celú novú rastlinu, ktorá môže pri správnej starostlivosti priniesť slušnú kôpku vlastných potravín. Ako je to s ďalšími plodinami?
Aj v paneláku
Keď žije človek uprostred mesta v paneláku, nemá veľkú možnosť pestovať si zeleninu. Môže však prísť s náhradným riešením.
Pestovaním z odrezkov si zaistíte škálu vlastnoručne dopestovaných potravín priamo na kuchynskom parapete. Kto má balkón, môže skúsiť aj odvážnejšie pestovanie vo väčšom.

Téma opätovného pestovania zo zakorenených odrezkov má v sebe i hlbší význam. Ak necháme znovu vyrásť šalátový hlúb, cibuľku či bazalku, je to aj náš príspevok k udržateľnosti. Určite si nezabezpečíme sebestačnosť. Primárne o to ani nejde, môžeme sa však cez tieto pokusy priblížiť k jednoduchým účinným riešeniam v ďalších oblastiach.