SME

Nekonečná zelenina a večne svieže vňate

Rozmnožte si to, čo máte najradšej alebo sa vám najviac páči v okrasnej i úžitkovej záhrade.

(Zdroj: AdobeStock)

Rastliny rozmnožujeme v podstate dvoma základnými spôsobmi. Generatívne – semenami, a vegetatívne – oddeľovaním a zakoreňovaním častí dospelých rastlín alebo odrezkov z nich.

V profesionálnej oblasti sa vegetatívne rozmnožovanie často využíva pri ovocinách a okrasných kvetoch, ale rovnako dobre môžeme tieto množiteľské postupy uplatniť aj podomácky pri pestovaní vlastnej zeleniny a vňatí do kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vegetatívnym spôsobom dokážeme rozmnožovať celú škálu záhradných plodín. Najlepším príkladom sú zemiaky. Stačí vykrojiť jedno zdravé očko s kúskom hľuzy, posypať rezné plochy popolom a zasadiť.

SkryťVypnúť reklamu

Takýmto jednoduchým spôsobom napestujeme celú novú rastlinu, ktorá môže pri správnej starostlivosti priniesť slušnú kôpku vlastných potravín. Ako je to s ďalšími plodinami?

Aj v paneláku

Keď žije človek uprostred mesta v paneláku, nemá veľkú možnosť pestovať si zeleninu. Môže však prísť s náhradným riešením.

Pestovaním z odrezkov si zaistíte škálu vlastnoručne dopestovaných potravín priamo na kuchynskom parapete. Kto má balkón, môže skúsiť aj odvážnejšie pestovanie vo väčšom.

Téma opätovného pestovania zo zakorenených odrezkov má v sebe i hlbší význam. Ak necháme znovu vyrásť šalátový hlúb, cibuľku či bazalku, je to aj náš príspevok k udržateľnosti. Určite si nezabezpečíme sebestačnosť. Primárne o to ani nejde, môžeme sa však cez tieto pokusy priblížiť k jednoduchým účinným riešeniam v ďalších oblastiach.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 777
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 283
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 861
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 980
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 828
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu