SME

Aj baza rodí chutné ovocie. Pripravte si kompót a džem

Nielen bazový kvet je veľkou vzácnosťou, nezabudnite na zber bobúľ.

(Zdroj: AdobeStock)

V júli a v auguste, v chladnejších oblastiach ešte v septembri dozrievajú plody bazy čiernej.

V našich krajoch je táto ovocná drevina síce rešpektovaná, ale cielene sa nepestuje, zatiaľ čo v okolitých štátoch sa jej dostáva rovnaká pozornosť a starostlivosť ako iným ovocným druhom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plody bazy čiernej sú síce bohatým zdrojom vitamínov, no nemôžeme ich konzumovať bez tepelnej úpravy. Môžeme si z nich pripraviť sirup, džem, lekvár či pečený čaj, koláč, likér aj víno.

Bobuľky si môžeme takisto nasušiť do zimného čaju. Na povrázkoch nad zdrojom tepla, najlepšie nad pecou, sušíme celé strapce dovtedy, kým aj najhrubšia hlavná stopka celkom nepreschne. Potom bobuľky odrhneme na site a uskladníme v sklených pohároch.

SkryťVypnúť reklamu

Naopak, na rozličné kuchynské spracovanie bobuľky oberáme zo strapcov hneď po ich zozbieraní. Nerobíme to prstami, bobuľky silno farbia a v plnej zrelosti sa ľahko rozpučia. Tu si zase veľmi jednoducho pomôžeme vidličkou.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 784
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 288
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 847
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 989
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 832
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu