Zavárania uhoriek sa naozaj netreba obávať. Je množstvo jednoduchých a výborných receptov, ktoré uspokoja skúsené gazdinky a zvýšia sebavedomie začiatočníkov. Na začiatku odporúčame dodržiavať množstvá, neskôr, po získaní dostatočných skúseností, sa fantázii medze nekladú.
Vyberme dobré uhorky
Na spracovanie sa hodia čerstvé chrumkavé uhorky so šupkou tmavozelenej farby. Mali by mať veľkosť od päť do desať centimetrov, nie je to nevyhnutné. Malé uhorky sú však gustióznejšie a poháre sa nimi dôkladnejšie naplnia, väčšie sa hodia skôr na kvasenie a iné spracovanie.
Uhorky oberáme tesne pred spracovaním. Ak už uhorky trochu stratili na svojej čerstvosti, necháme ich ponorené v studenej vode niekoľko hodín.
Dôkladne očistiť
Uhorky vysypeme do drezu alebo väčšieho hrnca so studenou vodou a očistíme. Na svojom povrchu majú často jemné pichliačiky, hlinu a rôzne nečistoty, ktoré odstránime jemnou kefkou, hubkou alebo jednoducho drhnutím. Umývanie opakujeme trikrát, vodu zakaždým vymeníme.

Zaváracie poháre
Koľko pohárov budeme potrebovať? Na 15 kg uhoriek si pripravíme 38 – 40 sedemdecových zaváracích pohárov.
Odporúčame ich umyť viac, menších aj väčších, lebo sa môžeme ešte počas zavárania rozhodnúť, či umiestnime uhorky aj do menších trojdecových fliaš. Pripravíme aj čisté nepoškodené vrchnáky, ktoré dôkladne vysterilizujeme.