Hoci sa teraz všetko zelenie, kvitne a bylinky sú v plnej sile, nepremárnite šancu na ich najlepšie uskladnenie. Či si ich pestujete sami na záhradke, alebo si z prechádzky prinášate voľne bujnejúce dary prírody, myslite už dnes na to, že ochucovaním jedál, či sušením na čaje sa čarovanie s bylinkami nekončí.
Nebojte sa trochy alchýmie a skúste sa pohrúžiť do tajov macerácie. Vyskúšajte si pripraviť tinktúry, sirupy a likéry, veď s bylinkami je život zdravší a voňavejší.
Základný recept
Umyté, najemno natrhané byliny - ideálne bezprostredne po zbere, vložíme do čistej sklenej fľaše a zalejeme ich štyridsaťpercentným alkoholom v pomere 1:3.
Napríklad vložíme do fľaše 100 gramov kvetov materinej dúšky a 300 mililitrov alkoholu. Ak používame sušené bylinky, zalievame ich štyridsaťpercentným alkoholom v pomere 1:5. Všetky bylinky musia byť zaliate tak, aby neprečnievali nad hladinu.

Fľašu dobre uzavrieme. Zmes necháme dva-tri týždne lúhovať na tmavom mieste a pravidelne pretrepávame, aby sa účinné látky lepšie uvoľnili. Precedíme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Dospelí užívajú obvykle dvadsať až dvadsaťpäť kvapiek trikrát denne.
Tinktúra z materinej dúšky
Tinktúru pripravíme z čerstvej vňate a kvetov materinej dúšky podľa základného receptu. Získame tinktúru s antimikrobiálnymi účinkami. Osvedčuje sa najmä pri ochoreniach dýchacích ciest.
Je výborná aj na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine. Pomôže nám prekonať podráždenosť, stres a zlepšuje kvalitu spánku. Takisto prospieva tráveniu.